spot_img
spot_imgspot_img
Srijeda, 28 veljače, 2024

Vremenska prognoza za naredne dane

Stigli smo i do posljedneg dana kalendarskog ljeta. Večeras u 22:02h i službeno nam stiže jesen te će od sutra noći trajati duže.

Posljednje dane kalendarskog ljeta obilježilo je pravo jesensko vrijeme s čestom kišom i pljuskovima, ponegdje i obilnijim oborinama, a lokalno i poplavama.

Osim oborina protekli su dani obilježili i znatno niže temperature u odnosu na prosjek za doba godine, a osjećaj svježine pridonosio je umjeren sjeverac i sjeverozapadnjak.

Nakon odmicanja ciklone prema istoku te jačanja utjecaja anticiklone sa zapada vrijeme se još jučer u velikom dijelu zemlje stabiliziralo.

Danas u većini krajeva prevladava djelomice ili pretežno sunčano s promjenjivom naoblakom. Vjetar je  slab, na istoku zemlje i umjeren sjeverozapadnjak. I dok je jutro bilo vrlo svježe i prohladno, danas je uz više sunca toplije u odnosu na prošle dane. Većinom se mjeri između 15 i 23°C.

Vrijeme će narednih dana ponovno biti promjenjivije. Razlog tome je retrogradno kretanje visinske ciklone s istoka te njeno vraćanje prema zapadu i to glavninom sjevernije od nas. Po visini će kružiti vlažan i nestabilan zrak zbog čega će se osobito od nedjelje vrijeme ponovno destabilizirati.

Sutra još uglavnom stabilno i sunčano uz mogućnost magle. Prema kraju dana ponegdje je moguća poneka kap kiše.  Jutro i dalje prohladno, a danju slično ili još koji stupanj toplije nego danas. Vjetar slab, na istoku i jugu još mjestimice do umjeren sjeverozapadnjak.

U nedjelju te početkom idućeg tjedna promjenjivo i nestabilno. Uz izmjenu sunca i oblaka povremeno će biti kiše i pljuskova. S obzirom da se radi o kruženju vlažne i nestabilne zračne mase po visini  teško je reći gdje će i kada biti kiše ili pljuskova. Uglavnom se ne očekuju neke veće količine, ali lokalno uz kakav izraženiji pljusak može pasti nešto izdašnija količina.

Ovo nestabilno razdoblje koje slijedi bit će u znatno umjerenijem obliku nego je to bio slučaj s izraženijom ciklonom početkom tjedna. S toga će količine oborina koje padnu biti znatno manje u odnosu na prethodni period, ali lokalno uz jači pljusak može pasti i nešto veća količina. Temperature zraka bit će više-manje u skladu s godišnjim dobom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM