spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Vozači iz BiH ilegalno prevozili Kineze pa završili u zatvoru

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH) izvijestilo je o nekoliko pokušaja izbjegavanja granične kontrole na graničnim prijelazima Slavonski Šamac i Svilaj, a riječ je o vozačima iz BiH koji su u svojim teretnim vozilima prevozili i prikrili više državljana Turske i Kine.

Do Italije

Policija je u četvrtak navečer na graničnom prijelazu Svilaj kontrolirala teretno vozilo i prikolicu bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka kojima je upravljao 33-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, a suvozač je bio 27-godišnji državljanin BiH, također vozač kamiona.

U suradnji s djelatnicima Carine policajci su pregledali priključno vozilo te su između postavljenog tereta uočili deset osoba – tri ženske i sedam muških.

Utvrđeno je da se radi o državljanima Kine u dobi od 22 do 55 godina, kod kojih su pronađene putne isprave. Temeljem Zakona o strancima odbijen im je ulazak u Hrvatsku te su vraćeni u BiH, no dva muškarca u dobi od 39 i 35 godina zadržana su zbog daljnjeg kriminalističkog istraživanja, piše Hina.

U petak navečer, poslije 20 sati, na graničnom prijelazu Svilaj također je prekontrolirano teretno vozilo 34-godišnjeg vozača iz BiH, a između postavljenog tereta uočeno je 15 državljana Turske kod kojih su pronađene putne isprave. S obzirom na to da su zatečeni u pokušaju izbjegavanja granične kontrole, a ne ispunjavaju uvjete ulaska, temeljem Zakona o strancima odbijen im je ulazak u Hrvatsku te su im izdana rješenja o odbijanju ulaska.

Kriminalističkim istraživanjem u subotu je utvrđeno da ih je vozač za ranije dogovoreni novčani iznos trebao prevesti do Hrvatske.

Utvrđeno je i da su ih vozači kamiona za nekoliko tisuća eura trebali prevesti u Italiju, pa je policija podnijela kaznenu prijavu za kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici šengenskog prostora.

Vozačima je u petak određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana te su oko 17 sati predani u zatvor u Požegu.

Državljani Turske

Slično se dogodilo u petak oko 2 sata na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, kada je prilikom ulaska u Hrvatsku teretnim vozilom upravljao 32-godišnji državljanin BiH.

Policajci su u pregledu priključnog vozila uočili 12 osoba – tri žene i devet muškaraca, svi su državljani Turske, kod kojih su pronađene putne isprave. I njima je odbijen ulazak u Hrvatsku, a za jednog je 48-godišnjaka utvrđeno i da ima zabranu ulaska i boravka na šengenskom prostoru. Nad vozačem slijedi kriminalističko istraživanje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti