Volkswagen i Škoda najzanimljiviji kradljivcima vozila

Iako je krađa automobila u BiH itekako izražena, vozila se ipak ne kradu kao prethodnih godina. Kradljivcima 2022. i nije bila uspješna. Prema podacima FUP-a, u 11 mjeseci 2022. evidentirano je 126 kaznenih djela otuđenja vozila. U godini prije zabilježeno ih je 209. – Za ova djela nadležnim tužiteljstvima prijavljene su 63 osobe, od kojih je 28 uhićeno.

Naknadno je rasvijetljeno 50 kaznenih djela – podaci su FUP-a.Povećanje broja ukradenih vozila u 2022., u odnosu na prethodnu, zabilježeno je na području USŽ-a i SBŽ-a, piše Avaz. Ostale županije bilježe smanjenje broja krađa. U BiH se, kao i u regiji, najčešće kradu VW vozila, a u 2022. ih je ukradeno 70. Zanimljivo je da se u velikom broju slučajeva kradu i vozila marke Škoda, a slijede BMW i Renault, koji su lopovima podjednako zanimljivi.

U većem broju kradu se i Audi, Opel, Citroen, dok se gotovo “preskaču” Hyundai, Kia, Nissan, ali i Fiat.Ljudevit Marić, glasnogovornik Uprave policije MUP-a HNŽ-a, podsjeća da je 2016. na području HNŽ-a ukradeno najmanje 110 auta te da su akcije na razbijanju automafije u BiH dale dobre rezultate. Kaže da su u posljednje 3-4 godine zabilježeni rijetki slučajevi krađe skupocjenih auta. – Uglavnom se kradu vozila niže klase, i to u svrhu počinjenja drugih kaznenih djela – ističe.

U RS-u je broj otuđenih vozila značajno manji nego u FBiH. U prvih 6 mjeseci 2022. prijavljena su 24 kaznena djela koja se odnose na otuđenje vozila. U HBŽ-u ni 2022. ni 2021. nije ukraden ni jedan auto, u ZHŽ-u su tijekom 2022. ukradena dva vozila, a godinu ranije 3. U HNŽ-u je 2022. ukradeno 8 auta, dok je u istom razdoblju godinu ranije zabilježeno 18 krađa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Vozač kamiona krenuo od Kupresa prema Blagaju, pa zaglavio u snijegu (VIDEO)

Nove cijene od 1. 1.: Naranče skuplje za 110 posto, a luk za 105 posto