Vlasnik mede iz Crne Gore: Nije istina da si grize šapu od jada. Pogledajte ga kako je sretan!

Nakon što smo prenijeli snimku Međunarodne organizacije za spašavanje životinja (ASI) o medvjedu Ljubi iz Crne Gore, u kojoj se vidi kako u kavezu grize svoje šape, javio se vlasnik koji kaže da su medu uznemiravali.

Demant vlasnika prenosimo u cijelosti:

“Uvrijeđen sam nizom neistina koje su izrečene u tekstu, pisanim sa namjerom da se omalovaži moje djelovanje u zaštiti prirode i kako bih lično ja doživio osudu dijela javnosti koja je ekološki neosviješćena, neuka i ne poznaje zakone države u kojoj živi.

Sporni smještaj za Mrkog medjeda Ljuba, izgradjen je u potpunosti po standardima koji su jasno propisani Pravilnikom o bližim uslovima držanja i uzgoja zaštićenih divljih vrsta životinja.

Pored toga, u pravilnost i kvalitet smještaja za medjeda, imale su priliku da se uvjere više državnih stručnih komisija, koje su prateći i poštujući Zakon o zaštiti prirode dali pozitivna mišljenja o smještaju, nakon kojih je EPA izdala i dozvolu za držanje istog.

Ukoliko nevladin sektor i ljubitelji životinja misle da državni zakoni i pravilnici nisu uredjeni kvalitetno i po njihovoj volji, lično smatram da treba da se obrate nadleznim institucijama koje se bave izmjenama i dopunama zakona i propisanih pravilnika, a ne nikako da nemilosrdno ruše ugled čovjeka koji je uz pomoć porodice i prijatelja-volontera spasio na stotine životinja sigurne smrti i pružio im hranu, uredni smještaj i dom.

Na snimcima i fotografijama koje su objavljene jasno se vidi da je životinja od strane snimatelja namjerno uznemiravana, kako bi snimak zabilježio nervozu i agresiju životinje koja je u realnom životu srećna, mažena, najedena i zadovoljna što dokazuje video snimak koji vam šaljem u prilogu.

Uznemiravanje, omamljivanje i izazivanje životinja je strogo zabranjeno našim Pravilnikom, koji  je istaknut na samom ulazu u parku, pa je stoga osoba koja je to radila ujedno i u zakonskom prekršaju…

U spornom objavljenom tekstu izrečen je i veći broj dezinfomacija, što jasno navodi da krajnji cilj ovog teksta  nije dobronamjeran.

Da ponovim za kraj, svaki smještaj za životinje izgradjen je po važećim državnim pravilnicima i povećavat će se vremenom shodno mogućnostima i shodno zakonima koje besprekorno poštujemo.

 

Srdačan pozdrav,

Miličković Miljan”

IMG_0181

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

U susret Novoj godini: Popularni pjevači nastupit će od Mostara do Splita i Osijeka

Što podrazumijeva novi sistem ulaska u zemlje Europske unije koji stupa na snagu iduće godine