Dao otkaz u općini jer nije radio ništa: “Osjećao sam se beskorisno i suvišno”

Slučaj iz BiH/

Vlaović, koji je po struci profesor geografije, zasnovao je radni odnos u Općini Mojkovac 9. prosinca 2022. godine, a zahtjev za raskid ugovora o radu podnio je 18. siječnja ove godine.

Vlaović je potvrdio da ovaj nesvakidašnji i neuobičajen potez nije šala, te da je zaista dao otkaz jer mu poslodavac nije davao radne zadatke.

On je bio zaposlen na radnom mjestu savjetnika, ali kaže da ne zna za što i čiji savjetnik.

U zahtjevu za raskid ugovora upućen predsjedniku Opštine Mojkovac Vesku Deliću, u koji su crnogorski mediji imali uvid, Vlaović navodi da je sklopio ugovor sa Općinom preko javnih radova koje raspisuje Zavod Crne Gore kao stručno osposobljavanje na šest mjeseci.

– Razlog raskida ugovora je jer se nadležni za moj sektor, gdje sam dobio raspored, nisu udostojili za mjesec dana da mi nađu radni zadatak. Osjećao sam se beskorisno i suvišno. Ako sam dobio priliku da se usavršavam, smatram da bi to trebalo i da se sprovede u djelo, a ne da svoje radno vrijeme provodim sjedeći bez ikakvih radnih obaveza – kazao je Vlaović.

Kaže da se obraćao nadležnoj za njegov sektor u više navrata i tražio radno zaduženje, ali da ga nije dobio “vjerojatno zato što poslodavac nema što da mu da radi”.

– Samim tim smatram da ovo moje radno mjesto nije potrebno i zašto bih ja onda uzimao platu koju ne zaslužujem. Smatram da bi bilo humanije da se taj novac uplati djeci u Domu u Bijeloj ili socijalno ugroženim porodicama – kaže Vlaović, prenosi Pobjeda.

On apelira na ljude u Opštini Mojkovac da “ne slijede prethodnu vlast uz podsjećanje da su se svi borili protiv korupcije”.

– U Opštini Mojkovac ima veliki broj nepotrebnih radnih mjesta i zbog takvih koji vole da sjede i niša ne rade a da primaju platu mi se nalazimo tu gdje jesmo. Također smatram da je moja država Crna Gora i poštujem njena obilježja, a ovo što rade naši predstavnici premašuje sve granice. O svemu ovome obavijestit ću nadležne organe Crne Gore da se pozabave provjerom radnih mjesta u Opštini Mojkovac kao i medije. Još jednom navodim da sam dao otkaz jer nisam ništa radio i smatram da ovo radno mjesto nije potrebno – zaključio je Vlaović u zahtjevu za raskid ugovora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Najkvalitetniji suhomesnati proizvodi su u mesnici Blaško u Busovači!

U Bosni i Hercegovini počinje izgradnja jednog od najvećih solarnih parkova u Europi