Vitežani ponudili novac policiji kako bi izbjegli zakonske sankcije, oduzeto vozilo

0
166
Policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona u suradnji s nadležnim kantonalnim tužiteljstvom kontinuirano rade na suzbijanju i sprečavanju koruptivnih krivičnih djela, kao i ponašanja koja se mogu dovesti u vezu sa ovim krivičnim djelima.

Shodno navedenom, policijski službenici PS Travnik u suradnji s policijskim službenicima Odsjeka kriminalističke policije PU Travnik poduzimaju aktivnosti na dokumentiranju i dokazivanju krivičnog djela „Davanje dara i drugih oblika koristi“, a koje je prijavljeno u dva slučaja na području općine Travnik.

Za izvršenje navedenih djela osumnjičeni su vozači teretnih motornih vozila, Z.K. rođen 1977. godine i E.H. rođen 1978. godine, obojica iz Viteza, koji su prevozili nelegalne drvne sortimente. Naime, oni su prilikom kontrole ponudili policijskim službenicima određeni iznos novčanih sredstava u cilju izbjegavanja zakonskih sankcija.

Također, prilikom kontrole utvrđeno je da je vozač E.H. i višestruki povratnik u činjenju prekršaja, s ukupnim dugom u novčanom iznosu od 3.700,00 konvertibilnih maraka, zbog čega mu je oduzeto vozilo kao sredstvo izvršenja krivičnog djela. O navedenom su obaviješteni i službenici Kantonalne uprave šumarstva Travnik, koji su poduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti.

U oba slučaja policijski službenici su postupili profesionalno, te u suradnji sa nadležnim kantonalnim tužiteljstvom, odmah pristupili poduzimanju mjera i radnji iz svoje nadležnostima.

U vezi navedenog, važno je napomenuti da Krivični zakon FBiH za izvršenje krivičnog djela „Davanje dara i drugih oblika koristi“, u članu 381. stav 1. propisuje kaznu zatvora od šest mjeseci do 5 godina zatvora.

Izvor: drukciji.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.