spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

VITEZ: Položeni vijenci i upaljene svijeće kod spomen obilježja u Topali i kod HVIDRA-e

Uz spomen križ na ulazu u groblje Topala kod Viteza te ispred spomen obilježja kod HVIDRA-e predstavnici hrvatskog naroda s područja općine Vitez obilježili su 30 obljetnicu početka agresije na ovu srednjobosansku općinu.

U muslimansko- hrvatskom sukobu u Vitezu, kojeg su daleko brojnije i potpomognute ratnicima s bliskog istoka (Mudžahedinima) snage Armije RBiH držale u potpunom okruženju 316 dana, život je dalo 653 Hrvata. S tom brojkom Vitez se svrstava kao grad koji je podnio najveću žrtvu za stvaranje hrvatske države i opstojnost hrvatskog naroda u svojoj domovini BiH. U rano jutro 16. travnja 1993. godine, vojska Armije RBiH napada uže gradsko područje Viteza. Granatama su pogođene i zgrada zapovjedništva zbornog područja srednje Bosne HVO-a, zgrada općine, pošte i mnoge stambene zgrade, padaju i ljudske žrtve.

Danas su, sjećajući se ovog tužnog dana, uz izaslanstvo udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a vijence i svijeće položili i politički predstavnici s lokalne razine. (Viteski.ba)

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti