spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Vitez: Održan okrugli stol “Sudska razmatranja slučajeva nasilja u obitelji”

VITEZ, 30. listopada (FENA) – Okruglim stolom “Sudska razmatranja slučajeva nasilja u obitelji u BiH”,koji je održan u Vitezu, Županijski sud u Novom Travniku obilježio je danas Europski dan civilne pravde.

Okruglom stolu nazočili su predstavnici pravosudnih institucija te ustanova i organizacija koje se bave zaštitom žrtava nasilja u obitelji.

U uvodnom obraćanju, sutkinja Županijskog suda u Sarajevu Azra Zahiragić kazala je da je u Federaciji BiH već godinama prisutna praksa da se za ova kaznena djela uglavnom izriču uvjetne osude, vrlo rijetko novčane, a još rjeđe kazne zatvora.

Osim što i dalje veliki broj žrtava, zbog srama i straha, ne prijavljuje nasilje u obitelji, Zahiragić je navela i da postoje primjeri kada čak i tužitelji i suci slučajeve nasilja u obitelji ne shvaćaju ozbiljno.

– Jedan tužitelj mi je jednom prilikom rekao da se toliko priča o tom nasilju i da je to postalo dosadna tema i onda je s podsmijehom dodao: ‘Sad me netko hoće ubijediti da je jedan šamar ženi nasilje u obitelji – kazala je Zahiragić.

Glasnogovornik MUP-a SBŽ-a Rusmir Prohan potvrdio je Feni da su do rujna ove godine policiji prijavljena 63 slučaja nasilja u obitelji, dok je u protekloj godini bilo ukupno 90 prijavljenih slučajeva u SBŽ-u.

Sutkinja Općinskog suda u Travniku Silva Belegić Perčinlić kazala je da je na ovom sudu od 2010. do 2015. godine bilo 370 predmeta nasilja u obitelji.

– To su najčešće slučajevi kada suprug vrši nasilje nad suprugom i djecom. Nezaposlen je, konzumira alkohol ili drogu i često su u teškoj materijalnoj situaciji. Međutim, često se događa i da supruga neće da svjedoči na glavnom pretresu, odustaje i pomiri se sa suprugom kojeg je prijavila – kaže ona.

Srednjobosanska županija nema sigurnu kuću za žrtve nasilja, a najbliža joj je ona u Zenici, u okviru centra “Medica”.

– Zaista je problem to što se žrtve nasilja ne tretiraju jednako u svim dijelovima BiH. Tako, primjerice u ZDŽ brže dobiju zaštitu, dok u SBŽ moraju čekati na odobrenje nadležnih institucija za smještaj u sigurnu kuću. Zaista je procedura kompliciranija i to ostavlja posljedice na žrtvu- kazala je obiteljska savjetnica u centru “Medica” Lejla Heremić.

Županijski sud u Novom Travniku organizirao je okrugli stol, uz podršku Atlantske inicijative i Centra za sigurnost, razvoj i vladavinu prava (DCAF).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM