Subota, 26 studenoga, 2022

Viđate li ovu naljepnicu na automobilima? Evo što ona točno znači

Pročitajte i ovo

Reditovac je primijetio sve češću naljepnicu na automobilima i zanimalo ga što znači.

Naljepnica oblika ribe na stražnjoj strani auta, što to znači? Mora da ste u nekom kultu, zašto to lijepite?”, postavio je pitanje.

Isusova ribica

Nakon nekoliko šaljivih odgovora tipa “To znači da je dobra riba u autu”, ubrzo je stiglo objašnjenje. “Grčka riječ ICHTHIS sto znači riba, ujedno je kratica za ‘IESOUS CHRISTOS THEOU HYIOS SOTER’ ili Isus Krist, Sin Božji, Spasitelj. Prvi kršćani su se na taj način prepoznavali na trgovima i ulicama”, napisao je jedan, a drugi se nadovezao: “Budući da je bilo upitno je li sugovornik kršćani, a ne neki od izdajica, nacrtaš mu jedan dio ribe ispred njega i ako bi znao dovršiti ribu onda bi se radilo o istomišljeniku. Na taj način su se prepoznavali.”

No to objašnjenje je tek djelomično točno. “Prošla sam kroz komentare i mislim da nisi dobio točan odgovor. Koliko je meni poznato, to ne lijepe bilo kakvi kršćani, već neokatekumeni. Možda sam u krivu, ali to mi je rekla poznanica čiji su brat i šogorica u tome”, piše reditovka. Naravno, rasprava nije prošla bez uvreda na račun kršćana od strane “progresivnih” redditovaca.

A što kaže Wikipedija?

Ihtis ili ihtus ikhthū́s, “riba” je u modernoj izvedbi simbol koji se sastoji od dva luka koja se sijeku , krajevi desne strane protežu se izvan točke susreta tako da podsjećaju na profil ribe. Nagađalo se da su taj simbol usvojili rani kršćani kao tajni simbol kako bi se utvrdilo je li netko doista kršćanin. Sada je kolokvijalno poznat kao “znak ribe” ili “Isusova riba”.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća “Isusova riba” počela se koristiti kao ikona modernog kršćanstva. Godine 1973. simbol i poruka odneseni su na Aquarius Rock Festival u Nimbinu, Australija. Danas se može vidjeti kao naljepnica ili amblem na stražnjem dijelu automobila ili kao privjesak ili ogrlica kao znak da je vlasnik kršćanin. Verzije ovoga uključuju Ihtis s “Isusom” ili “ΙΧΘΥΣ” u središtu, ili jednostavno Ihtis sam po sebi. Dok mnogi kršćani vješaju ogrlicu s križem ili krunicu u svojim vozilima, “naljepnica s ribom na automobilu je svjesniji simbol kršćanina koji svjedoči – što je značajno, za razliku od prve, ona je na vanjskoj strani automobila za svi vidjeti.”

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Foto: Lakša prometna nezgoda na Brnjacima

Danas oko 16:20 sati na Brnjacima (općina Kiseljak) dogodila se lakša prometna nezgoda u kojoj su sudjelovala dva vozila. Čitatelji...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo