spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

VAREŠ – Centar klasične glazbe: Ovogodišnji VaClaF bit će bolji no ikada

Vareš Classic Festival slavi svoje peto, malo jubilarno izdanje, kroz deset bogatih festivalskih dana, obuhvaćenih u temu „ZaJedno/ZuSamme(l)n/T(w)ogether“.

Više od pedeset bosanskohercegovačkih i međunarodnih umjetnika svih generacija ponudit će vareškoj publici vrhunske koncertne programe u prekrasnim vareškim ambijentima stare i župne crkve sv. Mihovila.

Uz radionice u Osnovnoj školi i mladu „klupsku scenu“, pomno osmišljen i zanimljiv program ispunit će čitav grad muzikom. Umjetnička misija festivala zajedništva tako i ove godine kompletan program publici pruža potpuno besplatno.

Dugogodišnji trud i entuzijazam, započet još 2009. godine prvim „Miholjskim koncertom klasične glazbe” neumorno se nastavlja i širi, a najvažniji dio ovogodišnjeg Festivala su suvremena djela, kompozitorice i „koncerti za klavir“.

Umjetnička direktorica Andrea Nikolić programom se nadovezuje na prošlogodišnju temu „Ljubav glazba/muzika bez granica“ i povezujući domaće i međunarodne umjetnike, učenike, studente i profesore, započinje kampanju nabave koncertnog klavira za potrebe Festivala i Muzičke škole u Varešu, kako bi grad napokon dobio mogućnost održavanja koncertne sezone, kvalitetnog obrazovanja mladih talenata i kulturnog razvitka Vareša na međunarodnoj razini – što je od samog početka cilj Festivala.

Svečano otvorenje, koncert dobrodošlice „Welcome all Together“ uz gostovanje Banjalučke filharmonije u četvrtak 14.9., i zatvaranje – tradicionalni Miholjski koncert – „BaRock Together“, u subotu 23.9. sa Gudačkim orkestrom Muzičke akademije u Sarajevu zaokružit će festivalsku priču unutar koje će se odvijati:

subota, 16.9. Reopening Together -kompozitorice i umjetnice u fokusu;
ponedjeljak, 18.9. „190 post Beethoven years Together“ – Koncert za Klavir 1
srijeda, 20.9. „Vienna & Vareš Together“ – Koncert za Klavir 2
petak, 22.9. „Multiculture Together“ – predavanje i Koncert za Klavir 3
nedjelja 17. i četvrtak 21.9. radionice i otvorene probe
petak 15., utorak 18., nedjelja 24.9. „Rock the House“, „Our brigt future“ & „Stay“ – Together!: mladi glazbenici na festivalskim pozornicama
Programske detalje, umjetnike, termine, lokacije i rezervacije pronađite na službenim stranicama Festivala: www.vaclaf.com i www.facebook.com/VaresClassicFestival i pridružite nam se u Varešu da Zajedno podijelimo radost muziciranja! Dobrodošli!

Organizacija: Udruga prijatelja glazbe Emil Milo Cipra Vareš, Petar Jelić – predsjednik, Andrea Nikolić – umjetnička direktorica; Župni ured Vareš.

Festival su omogućili brojni Varešani i prijatelji Vareša, uz podršku Općine Vareš, Austrijske ambasade Sarajevo i Federalnog ministarstva kulture i sporta BiH.

slobodna-bosna.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti