spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Uz plaću, pojedinci u institucijama zaradili još 38 000 KM u komisijama

Članovi upravnih i nadzornih odbora, komisija i drugih tijela pri institucijama BiH lani su porezne obveznike koštali najmanje 6,3 milijuna maraka, a pojedinci su na taj način uz redovnu plaću zaradili i po 38.000 maraka.

Ukupan iznos isplaćenih naknada nije konačan jer su revizori utvrdili kako su ih pojedine institucije plaćale i bilježile kao naknade za prekovremeni rad, što nije uključeno u navedeni iznos. Nije uračunat ni novac isplaćen na osnovu naknade za rad u upravnim i nadzornim odborima i drugim tijelima za koje novac dolazi iz drugih izvora mimo proračuna institucija BiH.

Ono što je poznato jeste da je za naknade članovima biračkih odbora za rad na općim izborima lani isplaćeno 3,3 milijuna KM. Ostala tri milijuna data su za naknade za rad u upravnim i nadzornim odborima, komisijama i drugim radnim tijelima u institucijama BiH.

U pojedinim komisijama našlo se mjesta za čak 19 članova, a postupak, način i kriteriji za imenovanje uglavnom nisu bili dovoljno transparentni.

– Članove tijela obično predlažu institucije, a u pojedinim slučajevima rukovoditelji su predložili sebe u pojedine komisije, a Vijeće ministara je to potvrdilo –  navedeno je u izvještaju o reviziji izvršenja proračuna institucija BiH u 2014. godini.

Osim imenovanja članova, nije jasno utvrđen ni način isplate naknada.

– Za većinu članova radnih tijela naknada za rad utvrđena je na mjesečnoj razini bez obzira na rezultate rada i broj održanih sjednica i sastanaka tijekom godine –  naveli su revizori.

Zabilježeni su slučajevi da su komisije i odbori imali tek četiri sastanka godišnje, ali su njihovi članovi naknadu primali mjesečno.

– Primjećeno je kako su nekim članovima radnih tijela isplaćene godišnje naknade u iznosu oko 38.400 KM na osnovu članstva u jednom ili više radnih tijela – podaci su revizije.

Nisu rijetki slučajevi da su pojedinci članovi više odbora, komisija i tijela, a istovremeno su zaposleni ili su čak i imenovane osobe u institucijama BiH ili entiteta.

– Zbog toga je sporna mogućnost kvalitetnog, učinkovitog obavljanja svih dužnosti  koje ta osoba obavlja – navedeno je u izvještaju.

Za revizore je zabrinjavajuće i to što nadležni formiraju komisije i radna tijela bez utvrđenih rokova za završetak posla i jasnih ciljeva, a učinci rada uglavnom ostaju nepoznati jer nisu definirani načini izvještavanja.

1 KOMENTAR

  1. I see You’re actually a good webmaster. The web
    site loading pace is amazing. It sort of feels that
    you are doing any distinctive trick. Moreover, the contents are masterpiece.
    you’ve performed a wonderful job on this subject!
    Similar here: tani sklep and also here: Ecommerce

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti