spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Uvećanje mirovina u FBiH: Umirovljenici će dobiti i zaostatke

Svake godine u travnju, shodno zakonskoj regulativi u Federaciji BiH, vrši se usklađivanje mirovine na temelju parametara indeksa potrošačkih cijena i bruto domaćih proizvoda.

Zbroj 50 posto visine povećanja ta dva parametra dat će konačan postotak usklađivanja mirovina. U Federalnom Zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje kažu kako će on najvjerojatnije iznositi oko 15 posto, no točan podatak znat će se 15. travnja, javlja BHRT.

Kako preživljavaju umirovljenici i koliko su, zbog inflacije, ova usklađivanja skromna i nedovoljna?

84-godišnji Amanulah Kajtaz nekada je radio kao kontrolor na helikopterima u mostarskom Sokolu i kaže kako je imao pristojan život. U mirovini je već godinama. Bez financijske pomoći djece danas bi, kaže, živio teško.

I to kako teško, i to kako teško, ali pomognu mi… Ja i žena mirovinu ukupno imamo oko tisuću maraka, e nas dvoje u kući sami, struja, drva, hrana da i ne govorimo, ali eto uz pomoć djece, pomažu, dobro je, priča ovaj umirovljenik.

Najniža mirovina trenutno iznosi 495 KM, zajamčena 590 KM, a prosječna 690 KM. Federalno ministarstvo trgovine objavilo je nedavno kako je zabilježena godišnja inflacija od 17,6 %.

Što umirovljenicima znači povećanje od 15% koje se uskoro očekuje?

Iskreno, na prvi pogled čini se kako je to veliki postotak, no, kako divljaju cijene i kako hara inflacija to je prema našoj ocjeni nedovoljno i daleko je od toga da može podmiriti elementarne potrebe umirovljenika, kaže za BHRT Redžo Mehić iz Saveza udruga umirovljenika u FBiH.

U Federalnom zavodu za mirovinsko osiguranje kažu kako će službeni podaci o BDP-u biti poznati krajem ožujka, a točan postotak usklađivanja mirovina sredinom travnja. Također, kažu kako će biti isplaćena retroaktivno i razlika akontacijskog usklađivanja od siječnja koji iznosi 11,1 %.

15. travnja ćemo znati službene podatke koliko će to biti, očekivanja su da to bude 15% pa će se onda početkom svibnja, kad bude isplata mirovina za travanja, isplatiti uvećane mirovine za travanj, i razlike za ova prva tri mjeseca u odnosu na akontacijski usklađene mirovine i redovite mirovine, navodi glasnogovornik Zavoda za MIO FBiH Tomislav Kvesić.

Iz Saveza udruga umirovljenika u Federaciji kažu kako će, ako se nastavi trend rasta inflacije i potrošačkih cijena, u skladu sa zakonom, najkasnije u lipnju od Federalne vlade tražiti izvanredno usklađivanje mirovina, jer umirovljenici s ovako niskim mirovinama, upozoravaju, neće moći živjeti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM