spot_img
spot_img
Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Umirovljenici postavili rok Vladi FBiH, slijede prosvjedi

Na adresu federalnog premijera Nermina Nikšića i ministra financija Tonija Kraljevića u srijedu su, kako doznaje Dnevni avaz, predstavnici Saveza udruga umirovljenika uputili svoje ključne zahtjeve, a od kojih nemaju namjeru odustati.

Štoviše, ako se čelnici Vlade FBiH ogluše na to i do lipnja ne ispune zahtjeve koji se odnose na izmjene i dopune Zakona o MIO u dijelu koji se odnosi na usklađivanje mirovina te u vezi s isplatom jednokratne novčane pomoći, umirovljenici izlaze na ulicu.

Podsjetimo, nakon što su iznosi mirovina u ovoj godini ostali nepromijenjeni nakon redovnog usklađivanja, dok izvanredno neće biti provedeno, predstavnici Saveza su zbog sve težeg materijalnog položaja ove populacije još odlučniji u tome da se izmjene Zakona o MIO moraju provesti, a što je nedavno “blagoslovila” i Skupština Saveza.

Umirovljenici traže da se mijenjaju parametri na osnovu kojih se vrši usklađivanje. Sad su to, umjesto rasta prosječne plaće i troškova života, kao što je slučaj u zemljama okruženja, indeks rasta potrošačkih cijena i stopa rasta bruto domaćeg proizvoda.

Već neko vrijeme upozoravamo da je neophodno izvršiti izmjene Zakona o MIO i tražimo da se odmah krene u tu proceduru.

Naravno, svjesni da je do toga dug put, ne odustajemo od našeg drugog ključnog zahtjeva, a to je isplata jednokratne novčane pomoći, rekao je za Dnevni avaz Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Kada je riječ o iznosu novčane naknade, umirovljenici traže da se onima čija su primanja do 1.000 KM isplati najmanje 200 KM. Za umirovljenike koji primaju više od 1.000 KM pa do iznosa najviše mirovine ta bi naknada iznosila 100 maraka.

FOTO: Arhiv

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti