spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Ukidanjem poreza na kupnju nekretnine kvadratni metar stana jeftiniji i do 700 KM

U cilju zadržavanja mladih u Bosni i Hercegovini pokrenuta je još jedna inicijativa za koju se očekuje i da će biti uvrštena u nove zakonske okvire.

Gradovi i županije

Navedena inicijativa tiče se ukidanja poreza na kupnju prve nekretnine u Bosni i Hercegovini, čime bi četvorni metar stana trebao biti jeftiniji od 500 do 700 KM. Ovu inicijativu uputit će gospodarstvenici iz Republike Srpske. Ideja je da se pri kupnji prve nekretnine ne obračunava PDV.

Time bi četvorni metar stana u Banjoj Luci bio jeftiniji za oko 700 KM. Prednosti bi osjetili kupci, ali i građevinski sektor, koji bi imao još veću potražnju. Inicijativa još nije službeno stigla na adresu. Potrebno je izmijeniti Zakon o PDV-u, na koji se dugo čeka. Nacrt ovog zakona nalazi se pred Upravnim odborom Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Nakon toga bit će upućen u Vijeće ministara BiH, a potom u parlamentarnu proceduru. Na tragu olakšice mladima koji žele zasnovati obitelji i stambeno se zbrinuti na području ove županije Vlada Hercegovačko-neretvanske županije također planira povući određene poteze.

Naime, kao prioritetni cilj u “okvirnom akcijskom planu za 2023. za provođenje Strategije za mlade HNŽ-a” navodi se da mladi dobivaju potporu od HNŽ-a za stambeno zbrinjavanje.

Kao mjera je navedeno oslobađanje mladih obveze uplate poreza na prvu nekretninu, a izmjene i dopune Zakona o prometu nekretninama u navedenom smjeru trebalo bi pripremiti Ministarstvo financija Hercegovačko-neretvanske županije.

Tim izmjenama bi se mlade do 35 godina oslobodilo plaćanja poreza od 5 posto na promet prve nekretnine nakon što Skupština HNŽ-a usvoji izmjenu i dopunu zakona tijekom 2023. godine. Inače, potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini nikada nije bila veća, a četvorni metar stana skuplji.

Prema trenutačnim uvjetima i cijenama na tržištu, mladi u BiH sebi teško mogu priuštiti i garažu, a ne pristojan stambeni objekt. Neke procjene stručnjaka pokazuju kako će ionako visoke cijene i dalje rasti, dok drugi smatraju da bi na ljeto moglo doći do blagog pada.

Mladi i rješenja

Trenutačno se stan od 39 četvornih metara u glavnom gradu BiH prodaje za 155.000 KM. Zanimljivo je reći da uopće nije riječ o novogradnji, nego prije nekoliko godina renoviranom stanu.

Među jeftinijima smatraju se nekretnine u ovom gradu koje stoje više od 4000 KM, dok u pojedinim dijelovima Sarajeva cijena kvadrata doseže i 8000 KM. U gradu na Vrbasu cijene nekretnina porasle su za nepune dvije godine za 50%.

U pretpandemijskom razdoblju cijena u novogradnji nije bila veća od 3000 KM, bez obzira na to o kojoj je lokaciji riječ. Danas je u središtu u novogradnji četvorni metar do 5000 KM, dok u starogradnji stoji od 3000 do 3500 KM.

U Mostaru se cijene kreću od 2500 do 3000 KM. Minimalna cijena četvornog metra stanova u Trebinju je 3000 KM te raste do 4500, pa i 5000 KM. Zanimljivo je spomenuti i da već prilikom izgradnje 90% nekretnina biva rasprodano. Inače, rezultati istraživanja provedenih tijekom 2018. i 2019. godine pokazali su da 80 posto mladih u BiH živi s roditeljima.

Riječ je o istraživanju koje je realizirao Fakultet političkih znanosti u Sarajevu i Zaklada “Fridrich Ebert” u BiH. – Da mladi u zemljama jugoistočne Europe, za razliku od svojih vršnjaka na sjeveru Europe, imaju tendenciju produljenog ostanka u roditeljskoj kući, potvrđuje podatak da 77,4 posto mladih u BiH živi u roditeljskom domu.

Čak 59,9 posto mladih to smatra najjednostavnijim rješenjem, dok 35,8 posto mladih navodi da im financijski razlozi ne dopuštaju živjeti samostalno – navodi se u istraživanju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti