spot_img
spot_img
Nedjelja, 21 travnja, 2024

Udruženje poslodavaca: Tražimo od Parlamenta da poveća primanja radnicima do 400 KM

Insistiramo na hitnom uvrštavanju Prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima FBiH i Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak FBiH na dnevni red naredne sjednice Zastupničkogničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je zakazana za 15. ožujka 2023. godine.

Ovo je zaključak izvanredne proširene sjednice Upravnog odbora Udruženja poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojoj su pored članova UO UPFBiH, prisustvovali predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH i članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH.

Na dnevnom redu izvanredne proširene sjednice bila je samo jedna točka, a to je neuvrštavanje prijedloga izmjena i dopuna zakona koji bi omogućili povećanje primanja zaposlenih u realnom sektoru do 400 KM.

Insistiramo na uvrštavanju na dnevni red

– Ponukani činjenicom da je rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH odbilo uvrstiti Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak FBiH na dnevni red naredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH insistiramo na uvrštavanju ovih točaka na dnevni red sjednice zakazane za 15.3.2023. godine. Također, tražimo hitan sastanak sa rukovodstvom Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojima bismo ih još jednom podsjetili na hitnu potrebu uvrštavanja ove točke na dnevni red prve naredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i ozbiljnim posljedicama ukoliko se ovi zakoni ne nađu na dnevnom redu zasjedanja zakazanog za 15. ožujak 2023. godine – zaključeno je na proširenoj izvanrednoj sjednici UO UPFBiH.

Iz UPFBiH podsjećaju da su krajem prošle godine ovlašteni predlagači zakona uputili ove prijedloge u skupštinsku proceduru, ali da su bez opravdanih razloga izgubljena skoro tri mjeseca ove poslovne godine, a nisu stvoreni uvjeti za povećanje plaća radnicima te se i dalje nastavlja trend nemotiviranosti i odlaska radnika iz naše države zbog niskih primanja i nestimulativnih uvjeta rada.

Usvajanje izmjena i dopuna ovih zakona omogućilo bi povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru do 400 KM. Prema predloženim izmjenama i dopunama dva zakona, na ova povećana neto primanja radnika, privredna društva i obrtnici plaćali bi samo umanjene doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, što bi omogućilo da ukupno povećanje plaće ide direktno radnicima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM