Udruga “Baby steps” organizira školu za trudnice u Vitezu

0
12

Ginekološka ambulanta Doma zdravlja Vitez počinje sa redovnom školom za trudnice! Projekt realizira Udruga „Baby Steps“ u suradnji sa Domom zdravlja Vitez, a podržan od strane Općine Vitez.

Brojne studije dokazivaju da je prenatalna edukacija jedan od sastavnih dijelova adekvatne pripreme za dobro porođajno iskustvo. Neki od benefita su: manja stopa intervencija i veće stope spontanog vaginalnog poroda, manja stopa preeklampsije, prijevremeno rođene djece i fetalnog distresa, trend ka nižim stopama perinatalne smrtnosti, manja stopa carskog reza, indukcije, prihvaćanja elektivne indukcije i manje stope epiziotomije.

Pored pripreme trudnica, ukoliko i partner prođe edukaciju on je onda spreman da bude adekvatna podrška trudnici. Podrška trudnici tokom trudnoće i poroda bilo od strane partnera ili nekoga drugog bliskog trudnici nije puki formalizam i pomodarstvo današnjih parova već je ključni faktor da se osigura neometan fiziološki tok poroda tako što se trudnica osjeća sigurnom i izbjegava se strah i stres koji direktno koče normalan razvoj poroda. Podrška trudnica i porodilja je također dokazana kroz studije i rezultira boljim ishodom trudnoće, poroda ali i postporođajnog perioda.

Neki od benefita dobre podrške trudnici su: smanjenje stope carskog reza, upotrebe analgetika i epiduralne, smanjenje stope indukcije i veća vjerovatnoća za spontanim vaginalnim porodom U Općini Vitez, za razliku od drugih općina i gradova u BiH (poput Sarajeva i Banja Luke) još uvijek ne postoji organizirana kontinuirana prenatalna edukacija/škola za trudnice koja bi bila dostupna kao sastavni dio dobre prenatalne njege trudnica. Poznato je da pored dobre prenatalne zdravstvene njege, edukacija i priprema trudnica i njihovih partnera u prenatalnom periodu je ključna za bolji ishod trudnoće i poroda kao i postoporođajnog perioda.

Ovim projektom cilj nam je da odgovorimo na potrebe trudnica i njihovih obitelji. Dobro pripremljena i educirana porodilja zajedno sa svojim partnerom kao njenom podrškom, omogućava sebi optimalniji porod i psihološko zadovoljstvo porodom, što se očituje kasnije i kroz optimalniji postporođajni period. Pridružite nam se u petak na danu otvorenih vrata i na svečani početak rada škole!, poručuju iz ove Udruge.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime