Srijeda, 27 svibnja, 2020

Učenici se staklom režu po rukama i slike postavljaju na Instagram

Pročitajte i ovo

Medvjed se sinoć prošetao centrom Travnika: Snimljen nadzornim kamerama (VIDEO)

Sinoć oko 23.00 sata, prvo po riječima svjedoka, a onda i uvidom u snimke nadzornih kamera, dvorištem KŠC "Petar...

NOVI TRAVNIK: Još jedna majka se javila: “I moje dijete prolazi zlostavljanje u istom razredu!”

Nakon što smo objavili ispovijest roditelja čija je 13-godišnja djevojčica zbog vršnjačkog nasilja izvršila samoubojstvo skokom s osmog kata...

Medvjedica pronađena u Kreševu prebačena u Veterinarsku stanicu, u tijeku pregled

Medvjedica koju su u subotu ujutro pronašli lovci u kamenolomu u mjestu Kreševo prebačena je u Veterinarsku stanicu u...
Inspirirani idealima s Instagrama, najmanje šest osnovaca iz Sarajevske županije sjeklo je sebi, uglavnom staklom, kožu na rukama, a potom fotografije ovog šokantnog čina postavljalo na tu društvenu mrežu, doznaju Nezavisne novine.

Zasad je takvo alarmantno ponašanje primijećeno kod pet djevojčica i jednog dječaka osmog i devetog razreda Desete osnovne škole Ilidža, a koji su sebi ozljede nanosili kod svojih kuća, gdje bi, kad bi sami ostali u sobi, najčešće razbili bocu, uzimali staklene krhotine i njima se samoozljeđivali.

Da situacija nije nimalo bezazlena, svjedoči i podatak da je Ministarstvo za obrazovanje Sarajevske županije alarmiralo sve osnovne škole i upozorilo ih na ovu pojavu.

“Molimo vas da održite sastanak s razrednicima od šestog do devetog razreda, te im ukažete na ovu pojavu, informirajte roditelje učenika, organizirajte predavanje, odnosno informiranje učenika o ponašanju na društvenim mrežama, te poduzmete druge aktivnosti u cilju prevencije širenja ovog negativnog trenda među učenicima”, navodi se u dopisu koje je ministarstvo poslalo školama.

Poticaj za postupanje Ministarstva bila je informacija upravo iz Desete osnovne škole, gdje se nastavno osoblje trudi suzbiti ovu pojavu.

Potvrđuju nam nastavnici da su djevojčice i dječak sebi nanosili ozljede na predjelu od podlaktice ka dlanu, što može biti jako opasno, jer se tu nalazi splet vena.

Almina Muharemović, školski pedagog, ističe kako je za sve saznala od kolega, ali i učenica.

“One su rekle da postoji trend, odnosno da su primijetile kod svojih vršnjakinja da imaju ozljede na unutarnjoj strani podlaktice nanesene oštrim predmetom. Mi smo nakon toga obavljali razgovore s razrednicima osmih i devetih razreda”, kaže Muharemović za Nezavisne.

Po njezinim riječima, onoliko koliko su mogli i koliko im nalaže profesija, vizualno su pregledali učenike te ustanovili da njih šestero ima ozljede, od kojih su neke već u fazi ožiljaka.

“O svemu smo informirali i roditelje, a imali smo i izvanrednu sjednicu Nastavničkog vijeća i sve nastavno osoblje je informirano na koji način i što treba pratiti u smislu promjena u ponašanju učenika”, uvjerava Muharemović.

Ovo, vjeruje se, nije trend koji se događa samo u ovoj školi, jer učenici tvrde kako je sve krenulo s Instagrama, na kojem profile ima dobar dio djece.

“Učenici su tu pratili neke popularnije djevojčice koje su starije od njih i koje su tamo, putem storia, davale upute i dijelile fotografije na koji način napraviti te ozljede. Učenici bi se, kako navode, kada ostanu sami u svojim sobama samoozljeđivali, kasnije to fotografirali i to postavljali na Instagram profile”, pojašnjava Muharemović.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS je potvrđeno da im škole u Srpskoj nisu prijavljivale ovakve slučajeve.

drukciji.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Sjajan COVER: Busovljak Leonardo Pušić oduševio pjesmom “Otvaram ti dušu” (VIDEO)

Mnoge Busovljake životne okolnosti natjerale su na odlazak iz rodnog grada. Jedan od njih je i mladi Leonardo Pušić...

Poslušajte predavanje o bračnoj komunikaciji i komunikaciji s djecom

Radi novonastalih okolnosti vezanih uz epidemiju koronavirusom obavještavamo zainteresirane sugrađane o održavanju Obiteljskog četvrtka putem webinara. Predavanje pod nazivom Bračna komunikacija i komunikacija s djecom,...

VIDEO: Srednja škola Busovača slavi 40. rođendan

Facebook objavu SŠ Busovača, čestitku ravnatelja prenosimo u cijelosti: Kroz godine koje su iza nas ponosni smo na svakog učenika koji je pohađao našu školu,...

Članovi GSS-a Busovača postavili table s upozorenjima na staništa poskoka u općini Busovača

Članovi GSS-a Busovača su, u cilju poduzimanja preventivnih mjera zaštite i spašavanja od ugriza zmija, postavili table sa natpisima upozorenja na poznatim staništima zmija...

Nema više zaraženih u SBŽ

Županija Središnja Bosna druga je u Federaciji BiH u kojoj nema više niti jedan zaraženi od koronavirusa. Potvrdio je to županijski ministar zdravstva Anto Matić,...
- Marketing -

Pročitajte i ovo