spot_img
spot_img
Utorak, 28 svibnja, 2024

Ubijena dva vojnika Oružanih snaga BiH, jedan ranjen, napadač se raznio eksplozivom. Zvizdić: Ovo je pucanj u državu!

U pucnjavi koja se sinoć u 19:35 dogodila u Sarajevu, smrtno su stradala dva vojnika Oružanih snaga BiH. Jedan vojnik je teško ozlijeđen, a napadač Enes Omeragić za kojeg se sumnja da je pripadnik vehabijskog pokreta se nakon višesatnog bijega i nakon što je policija opkolila kuću se ubio. raznio se eksplozivom. Stravičan zločin koji se dogodio u Sarajevu potresao je bih i cijelu regiju.

Izvor: Vecernji.ba

Napadač je pucao je iz automatskog oružja, potvrdila je policija.

Prema prvim informacijama, muškarac je prvo ušao u kladionicu 5+ te je otvorio vatru iz automatskog oružja. Nakon što je izašao iz kladionice, napadač je pucao na autobus GRAS-a potvrđeno je iz policije, u kojem su se nalazili vojnici, a koji se u tom trenutku nalazio u blizini jer je blizu autobusna postaja.

Kako su kazali u policiji, nešto poslije 19:30 sati došlo je do uporabe vatrenog oružja u ulici Safeta Zajke i na mjestu događaja nalazi se nekoliko policijskih jedinica.

Na mjestu događaja su prisutni pripadnici MUP-a SŽ, ali i Vojna policija Oružanih snaga BiH.

– Odmah na lice mjesta upućene su raspoložive policijske patrole, kao i ekipa za hitnu medicinsku pomoć čiji liječnik je, nažalost mogao samo konstatirati smrt ove dvije osobe – kazao je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije Irfan Nefić novinarima u Rajlovcu.

Policijski službenici MUP-a SŽ-a poduzimaju mjere na rasvjetljavanju događaja i pronalasku počinitelja, a uviđajem rukovodi tužiteljica Županijskog tužiteljstva u Sarajevu.

Policija intenzivno traga za napadačem. Prema saznanjima Večernjeg lista BiH riječ je o Enesu Omeragiću. Tri osobe su lakše povrijeđene u autobusu. Vozač i dva putnika od krhotna stakla, doznajemo. Ubijeni su kako doznaje Večernji list: Armin Salkić (26) i Nedeljko Radić (34). Jedan je iz Viteza, a drugi iz Nevesinja.

– Izražavam prije svega sućut obiteljima naših pripadnika Oružanih snaga BiH, Salkića i Radića. Očekujem od nadležnih institucija da žurno provedu istragu i procesuiraju počinitelja. Ovo treba biti opomena svim sigurnosnim službama i institucijama kako bi u budućnosti preventivno djelovali, a ne bavili se posljedicama, kazala je u izjavi za Večernji list BiH iz Daytona u Americi gdje se nalazi na konferenciji Marina Pendeš, ministrica obrane BiH.

Nakon zaprimljene informacije da je u Rajlovcu došlo do pucnjave u kojoj je nekoliko osoba povrijeđeno, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) formirala je uviđajnu ekipu koja se uputila na mjestu događaja.

– Ekipa je formirana u slučaju potrebe za angažiranjem pripadnika SIPA-e u konkretnom slučaju, kazala je za Večernji list BiH glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić.

Dodala je da će o eventualno daljem angažmanu, odnosno eventualnim uključivanjem SIPA-e u istraživanju ovog događaja, odlučiti nadležno Tužiteljstvo u ovisnosti od toga kako će se ovo krivično djelo kvalificirati.

Napadač pobjegao u brda. Sumnja se da je pripadnik selefijske zajednice.

Televizija N1 javila je kako je napadač uzvikivao Alahu akber.

Prema posljednjim informacijama specijalci su opkolili kuću napadača
Očevici ubojstva napadača opisuju kao pripadnika vehabijskog pokreta, objavili su mediji.

– Ovo je gnusan zločin u kojem su ubijena dvojica pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – kazao je u izjavi za medije u Rajlovcu Federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara. Navodeći da, iako se radi o užasnom događaju te da se objavljuje puno različitih informacija, nije htio okarakterizirati ovaj čin dok istraga ne bude završena.

Slučaj je preuzelo Tužiteljstvo BiH, a napad još nije kvalificiran, odnosno koje je krivično djelo u pitanju.

U Rajlovac je došla obitelj i prijatelji poginulih vojnika. Građani su uznemireni i u strahu. Jake policijske snage su na području Rajlovca i dijelova Sarajeva.

Počeo je hitan sastanak predstavnika vlasti i policije u zgradi Vijeća ministara BiH. Doznajemo kako je tema napad u Rajlovcu, sigurnosna situacija u Sarajevu i mjere koje će se podnijeti. Pojačane policijske snage su i ispred zgrade Vijeća ministara BiH.

MALO PRIJE PONOĆI

Napadač je izvršio samoubojstvo, kako se doznaje raznio se eksplozivom u kući.
Sa sastanka predstavnika vlasti i policijskih dužnosnika koji još traje doznajemo kako bi ovaj napad mogao biti okarakteriziran kao terorizam.

Uviđaj u Rajlovcu na mjestu ubojstva vojnika još traje, kao i u kući gdje se napadač raznio eksplozivom.

Prikupljaju se sve informacije, zakazani su izvanredni sastanci za četvrtak kako bi se sve sagledalo i poduzele odgovarajuće mjere.

1.05 h

Završen je izvanredni sastanak policijskih dužnosnika i predstavnika vlasti. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je izjavio: Ovo je pucanj u državu!

Potvrdio je da je podignut stupanj sigurnosti u svim sigurnosnim agencijama u BiH.


Ni 12 sati nakon napada u Sarajevu, točnije Rajlovcu, kada su ubijena dva pripadnika Oružanih snaga BiH, istražna tijela nisu objavili što je motiv zločina kojeg je počinio Enes Omeragić.

On je u srijedu navečer počinio samoubojstvo, a sve istražne agencije u BiH još uvijek skupljaju informacije o ovome događaju.

Iako nema službenih potvrda još, saznaje se kako je Omeragić bio pripadnik jednog vjerskog pokreta u BiH. Radi se o bivšem ovisniku o teškim drogama koji je postao vjerski ekstremist prije nekih godinu i pol dana. Prema istim informacijama, njegov brat je boravio na ratištu u Siriji i nije poznato je li se vratio u BiH i gdje se sada nalazi.

Stanovnici naselja Sokolje u Sarajevu gdje je Omeragić živio posvjedočili su kako je on maltretirao djevojke na ulici, kako je bio u stalnom sukobu s ljudima iz ovoga dijela Sarajeva, te kako je bio izuzetno problematična osoba. (Prvi.tv)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti