spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

U Vitezu završene ljetne radionice za djecu s poteškoćama u razvoju

Ovo su ljeto u Vitezu, u suradnji Gradske knjižnice Vitez i Udruženja za djecu s poteškoćama u razvoju ZKŽ, održavane ljetne radionice za djecu s poteškoćama u razvoju.

Radionice su se održavale tri puta tjedno, a s djecom se prošla osnovna obuka (Testiranja grube motorike, psihološke razvijenosti i sl.), a cilj je bio napraviti iskorak od minimalnih standarda uključivanjem djece i mladih s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u evaluaciju podrške i usluga osmišljenih za zadovoljavanje njihovih potreba.

“Okončati institucionalizaciju djece s teškoćama u razvoju, počevši s moratorijem na novi prijem u institucije koje treba biti praćeno promicanjem brige o djeci s teškoćama u razvoju i njihove rehabilitacije u obitelji, kao i većom podrškom takvom pristupu. Promicati izradu koordiniranog plana globalnog istraživanja o teškoćama u razvoju kako bi se generirali pouzdani i usporedivi podaci potrebni za usmjeravanje planiranja i raspodjele sredstava te za jasnije pozicioniranje djece s teškoćama u razvojnim strategijama i planovima”, izjavio je Loreno Laštro, koordinator ovog projekta.

“Postupanje s osobama s teškoćama u razvoju prošlo je u povijesti, kako u svijetu, tako i u BiH, kroz cijeli niz faza, od izravne diskriminacije, preko samilosnog pristupa, do konačnog priznavanja i donošenja propisa o obrazovanju. Glavni oblik obrazovanja onih s posebnim potrebama tradicionalno je bilo školovanje u posebnim odgojno-obrazovnim ustanovama, gdje stručnjaci poučavaju djecu s teškoćama u razvoju odvojeno od ostale djece. Ovaj pristup predstavlja odraz društva u cjelini, smatrajući djecu s teškoćama «različitima» ili «posebnima». U Vitezu do sada ne postoji takvo registrirano udruženje a ovoj sredini je više no i potrebno” izjavila je Irena Livančić, pedagog, i Unicefov edukator za djecu s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju.

Kroz ovu obuku i radionice osim pedagoga, sudjelovali su i edukatori kao i volonteri među kojima; Višnja Mirković, Ines Laštro, Marinko Livančić, a koji su ujedno i nositelji certifikata za sudjelovanje u ovim radionicama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM