spot_img
spot_imgspot_img
Petak, 23 veljače, 2024

U Središnjoj Bosni potpisan ugovor vrijedan nekoliko milijuna KM, uskoro proizvodnja dijelova za električna vozila i bicikla!

Njemačka kompanija GS -HOLDING GmbH i kompanija Komotin iz Jajca danas su potpisali ugovor o izgradnji fabrike metalskih proizvoda koja planira u našoj zemlji proizvoditi dijelove za električna dostavna vozila i bicikla te zaposliti nekoliko stotina radnika.

Ugovor su danas u Travniku u rodnoj kući Ive Andrića potpisali direktorica GS Holding Gđa Snježana Kopuner i direktor firme Komotin gdin Franjo Dramac, a potpisivanju ugovora prisustvovali su Josip Ledić iz firme Ledić arhitektura i načelnik općine Prozor Rama gdin Jozo Ivančević. Pripremni radovi uskoro će započeti, a izvodit će ih firma Komotin iz Jajca, a za nekih mjesec dana očekuju se sve dozvole i početak gradnje može krene.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovao je i načelnik općine Prozor Rama gdin Jozo Ivančević, koji je kazao kako je ovo jako važno za sam kraj, za općinu Rama, jer sa školovanim kadrom i zanimanjem usmjerenim ka proizvodnji pokušavamo zaustaviti odlazak mladih u ovim uzuzetno teškim trenutcima, gledajući na globalnoj razini.

“Mislim da će se sa ovom fabrikom otvoriti dobre mogućnosti za one ljude koji se žele vratiti u svoju zemlju, jer mi hoćemo ovdje da napravimo fabriku u koju će ljudi rado dolaziti i rado raditi”, kazala je gđa Kopruner.

Fabrika će poslovati pod nazivom “GS- RAMA” d.o.o. koja će arhitekturom fabrike i cijelog prostora uvažiti ljepotu okolnog pejzaža, posebno Ramskog jezera, te time dati potreban značaj daljnjem turističkom vrednovanju Rame.

Pročelje fabrike, gledano iz pravca Ramskog jezera, prema projektu, više sliči na ugodan hotel nego na industrijski objekt, a imat će preko 9000 kvadratnih metara zatvorenog prostora u kojemu će posao moći imati ukupno 200 do 250 osoba, radeći planiranu proizvodnju metalnih dijelova za njemačkog partnera.

Vrlo brzo, nakon uhodavanja posla, proizvodni asortiman će biti proširen na dijelove za električna dostavna vozila, čiji razvoj je u završnoj fazi. Osim proizvodnje metalnih dijelova, uz tvornicu će se izgraditi i veliki solarni park za proizvodnju električne energije za potrebe fabrike i za prodaju na tržištu.

Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko 10 miliona KM, a Općina Prozor-Rama će učestvovati u novčanoj potpori od dva miliona KM.

Izvor: Centralna

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM