- Marketing -
Subota, 27 studenoga, 2021

U srcu Bosne: Borove iskrčili, vinovu lozu posadili i uspjeli

Pročitajte i ovo

Meteorolog Sladić najavio snijeg

Bliži se prosinac, a s njime i najava hladnijeg vremena primjerenijeg za ovo doba godine. Vremenske prilike i skori dolazak...

VIDEO: Robinzon s Vlašića: Kao da smo zadnja generacija na svijetu, sve bi pokupili

Sve koristi iz prirode što mu može koristiti za preživljavanje kao i prirodni plodovi koji čuvaju zdravlje. Ramiz Paloš je...

Busovača domaćin 2. turnira Lige mladih za juniorke

U četvrtak, 25.11.sa početkom u 12 sati odigrat će se 2. turnir Lige mladih za juniorke gdje će naša...
Mario Marković iz sela Vinište kod Žepča već treću godinu bere grožđe sa površina na kojima su rasli borovi. Mario se odlučio za vinovu lozu jer ima siguran otkup grožđa u novcu ili vinu. Prije se zaradi novac na vinovoj lozi nego na drvetu od bora.

Mariov otac Ivo kaže:”Ovdje su bili posađeni borovi. Visoki oko pet, šest metara. Kada je Mario htjeo vinograd, pita :”stari mogu li ja posjeći borove i zasaditi lozu”? Možeš, rekao sam, radi što god hoćeš, tvoja je zemlja, tebi sam je prepisao. Evo, urod odličan, nemam riječi. Nikada nisam ni pomislio da će na mjestu borova rađati grožđe i to vrhunske kvalitete”, govori Ivo za Flash.ba.

Berba grožđa kod Markovića Foto: Srećko Stipović

Mariova supruga Ankica najviše vremena provodi u vinogradu.

-Sve sam naučila o uzgoju vinove loze. Od okopavanja, peranja, čišćenja, kopanja, branja kamenja. Jednostavno dnevno u vrijeme sezone provodim i po osam sati u vinogradu. Mislim da smo sa ovim vinogradom zajedno uspjeli ja moj muž i naša djeca”.

Na berbu je stigao i Mariov zet koji danas živi na Krku.

-Ovo selo oduvijek se zove Vinište. To je najbolji znak da se ovdje nekada uzgajala loza. Drago mi je da se nakon stotina godina ponovo bere grožđe u ovome kraju iz kojega sam i ja ponikao”.

- Marketing -

Vinarija Povratak svim kooperantima osigurava certificirane sadnice iz Europske unije, daje stručne savjete i pomoć pri obradi pogotovo zapuštenih parcela. Zahvaljujući vinu mnogi povratnici su vidjeli svoju priliku za zaradu ali i čišćenje korova sa svojih njiva i voćnjaka na kojima danas raste vinova loza. Vinarija Povratak je po površinama i proizvodnji vina među pet najvećih u BiH, a njezina vina već se kušaju na tržištu Europske unije. Sa novim nasadima koji se planiraju na proljeće u Žepču će pod vinogradima biti oko 100 hektara zemljišta.

 

Mariovi vinogradi Foto: Srećko Stipović
Grožđe iz vinograda ide u vinariju na preradu Foto: Srećko Stipović
- Marketing -

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Večeras počinje manifestacija “Božić u Busovači”

❄ Sve je spremno za početak manifestacije „Božić u Busovači“ koja će zasigurno uljepšati početak Adventa i ove blagdanske...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo