Petak, 1 srpnja, 2022

U Katedrali Srca Isusova u Sarajevu održan Napretkov svečani uskrsni koncert

Pročitajte i ovo

Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak, u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, ali i značajnog jubileja 120 godina od utemeljenja društva, sinoć je u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu upriličilo svoj tradicionalni svečani uskrsni koncert.

Predsjednik HKD-a Napredak Nikola Čiča izjavio je da je Napredak veliko društvo koje ove godine slavi svoju veliku obljetnicu, 120 godina od nastanka.

“U tom razdoblju pokazali smo da smo temelj oko kojeg se kretao hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Naravno, ništa mi to ne bismo mogli uraditi bez svih vas, svih onih koji su na bilo koji način pomogali rad i djelovanje Napredka”, rekao je Čiča izražavajući posebno zahvalnost Vladi Federacije BiH i resornoj ministrici, kao i Vladi Kantona Sarajevo i resornom ministru.

Čiča je katolicima čestitao Uskrs, pravoslavcima predstojeći Vaskrs i muslimanima predstojeći Bajram.

“Želim da svi zajedno blagujemo naše blagdane u miru, u ovim teškim okolnostima koje jesu i koje su bile zadnje dvije godine, ali da nam svima to bude poticaj da radimo više i bolje”, rekao je Čiča.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić kazao je kako je HKD Napredak jedinstvena institucija koja je uz Štrosmajerovu akademiju i Maticu Hrvatsku uvijek predstavljala stub očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta hrvatskog naroda, kako u Bosni i Hercegovini, tako i Hrvatskoj.

“HKD Napredak jeste institucija s impresivnih 120 godina postojanja i jednom vrlo važnom filozofijom, kako je rad za čovjeka i njegovo dobro uvijek bila osnova ovog kulturnog i humanog društva”, rekao je Avdić.

Pod svodom katedrale prepleli su se sjajni glasovi mješovitog Zbora Hrvatske radio-televizije s glasovima solista Darije Auguštan, sopran, Martine Gojčeta Silić, mezzosopran, Stjepana Franetovića, tenora i Roberta Kolara, baritona, pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija koji su pripremili Hrvatsku misu u d-molu Borisa Papandopula, skladatelja čija je 30. godišnjica smrti obilježena prošle godine.

U svojemu plodnom i intenzivnom umjetničkom djelovanju Boris Papandopulo (1906. – 1991.) ujedinjavao je kvalitete vrsnog pijanista, duhovitoga glazbenog kritičara, energičnog dirigenta, dosjetljivog organizatora te nadasve plodnog i kreativnog skladatelja.

Hrvatska misa monumentalno je djelo za zbor a cappella i četiri solista, čiju šesterostavačnu koncepciju ponajprije određuje tekst standardnog misnog ordinarija na hrvatskom jeziku, a skladatelj je oblikuje gotovo konvencionalno, no dramaturški istančano, nizanjem odlomaka, većih i manjih solističkih i zborskih točaka.

Kroz sakralne izvedbe Gospode pomiluj, Slava, Vjerovanje, Svet, Blagosloven i Jaganjče Božji Zbor i sjajni velikani solisti pokazali su svu raskoš svojih glasova i na poseban način s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak obilježili najveći kršćanski blagdan Uskrs, ali i veliki jubilej Društva.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Vedran iz Fojnice i Frano iz Širokog na Blidinju otvorili “hotel s milijun zvjezdica”

Da su mladi pokretačka snaga našeg društva u svim oblastima – pa tako i u turizmu, pokazuje primjer mladića...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo