spot_img
Nedjelja, 24 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaBIHU dva bh. grada zabilježeni slučajevi trovanja gljivama: Prvi simptomi povraćanje, halucinacije...

U dva bh. grada zabilježeni slučajevi trovanja gljivama: Prvi simptomi povraćanje, halucinacije…

Trovanje gljivama registrirano je ovih dana u Banjoj Luci i Doboju. Četvero pacijenata je sa blažim simptomima, dok su dva pacijenta na UKC-u. Stručnjaci upozoravaju – gljive trebaju brati samo oni koji ih dobro poznaju.

Zbog povoljnih meteoroloških prilika šume u BiH prepune su gljiva, među kojima je u ovom razdoblju najviše otrovnica. Neiskusni berači najčešće jestivu rujnicu ili rudnjaču zamijene sa otrovnom – muharom. To je bio i uzrok trovanja u Doboju.

“U službi hitne pomoći Doboj bilo je više slučajeva trovanja, od kojih jedan teži, gdje su se otrovale majka i kćerka. One su zbrinute u dobojskoj bolnici, a dobili smo informaciju da su sada dobro”, rekla je liječnica u Hitnoj pomoći Doboj Zorica Malinović.

Četiri lakša slučaja trovanja gljivama desila su se i u Banjoj Luci. Povraćanje, grčevi, dijareja, pospanost, halucinacije – prvi su simptomi trovanja gljivama koji se jave u roku tri sata od konzumiranja.

Nada Banjac, načelnica Hitne službe Banje Luke, ističe da se pri prvim znacima trovanja preporuča izazvati povraćanje i isprazniti želudac.

“Za nadraživanje se može popiti i mlaka – slana voda. I odmah se javiti liječniku. Bitno da se jave, pogotovo, ako se tegobe javljaju nakon šest sati”, naglasila je Banjac.

I zato gljive kupujmo od iskusnih berača iako zlatno pravilo za branje ne postoji. Najsmrtonosnije na našim prostorima su pupavke – crvene, zelene i bijele.

Gljivar Roman Ostojić tvrdi da su 99 posto otrovnih gljiva koje su smrtonosne s donje strane bijele – imaju bijele listiće i bijele stabiljkice, prenosi RTRS.

Profesor biologije gljiva Svjetlana Lolić ističe da se trenutno aktuealni divlji šampinjoni vrlo često miješaju sa bijelom pupavkom, koja je jedna od tri najsmrtonosnije.

“Samo 20 do 30 grama otrovnih gljiva može dovesti do otkazivanja organa i smrti”, pojasnila je Lolićeva.

Inspekcijski organi vrše kontrolu prodaje gljiva na tržnicama, a berači, otkupljivači i kupci bi trebali dobro poznavati ono što beru, kupuju i jedu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti