spot_img

U čuvanju istine o zločinima nad Hrvatima u BiH pomažu mladi okupljeni u zajednicu “Nanovo rođeni”

Mladi okupljeni u molitvenu zajednicu “Nanovo rođeni” sa sjedištem u Zagrebu pokrenuli su projekt snimanja dokumentaraca o mjestima u BiH u kojima su počinjeni zločin nad Hrvatima, s naglaskom na one počinjene u proteklom Domovinskom ratu…

Na pitanje kako su došli na ideju dokumentiranja zločina nad hrvatskim narodom u BiH, posebice u trenutku kad nam se čini kako ova tema odavno nije u fokusu ni domaće ni međunarodne javnosti, a ni javnost u susjednoj Hrvatskoj previše ne zanimaju žrtve njihovih sunarodnjaka u BiH, Matija Ricov, voditelj zajednice “Nanovo rođeni”, ujedno i redatelj dokumentaraca koji se snimaju, nam je odgovara da su veze među Hrvatima s obje strane granice puno dublje i jače nego što se to mnogima čini.

“Većina članova naše zajednice, čak oko 80% njih vuku korijene iz BiH. Svima je zajedničko da su željeli obnoviti te veze, ali i saznati više o teškoj sudbini i stradanjima u ratu o kojima se vrlo malo zna i govori, za razliku od onih čije su žrtve Bošnjaci ili Srbi, pa čak i među samim hrvatskim narodom. Svi znaju za Vukovar, za Škabrnju, ali vrlo malo ljudi u Hrvatskoj zna da su recimo i Vitez i Lašvanska dolina 316 dana bili pod opsadom, u potpunom okruženju. Tako smo došli na ideju da pokušamo napraviti jedan projekt koji bi to barem malo promijenio. Ideja koja se rodila iz takvih promišljanja je snimiti dokumentarne filmove o svim većim stratištima Hrvata u BiH u Domovinskom ratu”, pojasnio nam je Ricov.

Budući da je u pitanju katolička zajednica, mladi okupljeni u “Nanovo rođeni” ideju su predstavili najprije banjalučkom biskupu Franji Komarici, potom i kardinalu Vinku Puljiću, te mostarskom biskupu Petru Paliću. Sva trojica ideju su pozdravili te su mladi s “vjetrom podrške u leđa” krenuli u realiziranje projekta koji bi prema njihovim procjenama trebao trajati oko pet godina tijekom kojih planiraju snimiti 15 dokumentarnih filmova.

“Već smo snimali u Uzdolu, Bugojnu, Vitezu, Grabovici. Film o stradanjima Hrvata u Grabovici je gotov i sredinom mjeseca bi trebao biti prikazan u Mostaru, prije toga možda i u Posušju. Ovih dana snimali smo u Konjicu. U planu su snimanja u Posavini, Jablanici, Varešu, Kaknju, Kraljevoj Sutjesci, Fojnici, Travniku, Banja Luci, Briševu, ali i brojnim drugim mjestima, razgovori s pojedincima također. Jer kako idemo na teren tako se prostor za nova snimanja i dokumentiranje otvara”, pojasnio nam je voditelj zajednice „Nanovo rođeni“.

Za prikazivanje filmova koristit će i YouTube kanal zajednice “Nanovo rođeni” koji ima osam milijuna pregleda. Projekt je dio nastojanja Hrvatskog žrtvoslovnog društva kojemu je jedan od ciljeva djelovanja i baviti se stradavanjem hrvatskog naroda i žrtvama zločina. Angažirani na projektu snimanja dokumentarnih filmova o zločinima nad Hrvatima u BiH su volonteri koji su u potrazi za izvorima financiranja kojima bi osigurali stalno angažiranje barem dvojici snimatelja koji bi se tako u potpunosti posvetili snimanju i montaži dokumentaraca koji će popunuti očito velike praznine o uzrocima i posljedicama brojnih zločina čije su žrtve Hrvati u BiH, od Posavine preko središnje Bosne, pa dolinom Neretve sve do Hercegovine.

Uporedo s projektom snimanja dokumentaraca o ratnim zločinima, u zajednici “Nanovo rođeni” otkrio nam je voditelj zajednice i redatelj dokumentaraca Matija Ricov, razmišlja se i o simanju filmova o poslijeratnim zločinima nad Hrvatima u BiH, uključujući i ubojstva i napade na povratnike. Dio je to projekata na kojima su angažirani članovi zajednice koja okuplja katoličku mladež koja s vjerom u Boga, molitvom i radom radi ono što su mnogi propustili, dokumentirati zločine čije su žrtve Hrvati u BiH.

IZVOR: Notra.ba

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti