spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

U Busovači obilježen Svjetski dan bubega – “Zdravlje bubrega za sve”

Od ranije dogovorene aktivnosti u povodu obilježavanja Svjetskog dana bubrega realizirane su u četvrtak u Busovači.

Ravnatelji srednje i osnovne škole, kao i nastavnici, prepoznali su našu ideju i plan kod obilježavanja ovog za sve nas jako važnog dana

Svjestki dan bubrega je gobalni svjetski pokret posvećen prevenciji bubrežne bolesti, kao I načinu liječenja. Cijeli svijet ovaj danobilježava svakog drugog četvrtka u mjesecu ožujku/martu.
Tako je I naše Udruženje/Udruga dijaliziranih I transplantiranih bolesnika SBK/KSB vaj dan obilježili na najbolji mogući način.

Članovi naše Udruge učenicima srednje I osnovne škole kroz kratki edukatvini film I prezentaciju o bubrezima prenijeli glavne informacije o ovom čudesnom organu kojega u Japanu zovu I drugo srce. Naglasili smo važnost tjelesne aktivnosti, pravilne prehrane te kontrole tjelesne težine, krvnog tlaka I šećera u krvi koji su glavni uzeočnici bolesti bubrega. Dotakli smo se I dijalize I transplantacije kao dva načinalijelnja bubrežne bolesti. U interaktivnoj komunikaciji, učenici su saznali I da bubrezi za sata profiltriraju 200 lit krvi, da čovjek može živjeti sa samo jednim bubregom, I da je bubreg zadužen I za vitamin D , kosti, crvena krvna zrnca te da se sve što nije za vraćanje u krvotok, te otpadne tvari se izbacuju putem urina. Naglasili smo I važnost uzimanja dovoljno vode u tjeku dana, izbjegavanje uzimanja gaziranih sokova I pušenja itd.

Na kraju edukacija svi učenici su uradili KVIZ znanja o bubrezima a oni sa najviše točnih odgovora prigodno smo nagradili.

Želim da se zahvalim ravnateljima srednje I osnovne škole nastavniku biologije Matiji Katavi I mojim članovima Udruge koji su danas odradili lavovski dio posla.
Dana. Zadovoljni postignutim, već smo dogovorili novu edukaciju na istu temu za 7 dana.

Busovača, 09.03.2023.

Predsjednik UO UdDT SBKKSB
Tomislav Žuljević

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM