spot_img
spot_img
Subota, 13 travnja, 2024

U BiH više od 2000 migranata, uglavnom samaca od 18 do 35 godina

U četiri privremena prihvatna centra za migrante u Bosni i Hercegovini, koliko ih ukupno i ima, trenutačno boravi 2038 migranata, dok je vrlo mali broj smješten u Imigracijski centar, rečeno je za Srnu iz Službe za poslove sa strancima BiH.Na području Sarajevske županije boravi 876 ilegalnih migranata, dok na području Unsko-sanske županije boravi 1121 migrant.

U najvećoj mjeri zastupljena je struktura samaca između 18 i 35 godina, navedeno je iz Službe za poslove sa strancima. U prva dva mjeseca ove godine ukupno je otkriveno 3550 ilegalnih migranata na teritoriju Bosne i Hercegovine, što je za 35 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Od njih 3550, registrirano je odnosno iskazalo je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil 2907. Iz Službe za poslove sa strancima BiH navode da je, u međuvremenu, veći broj ilegalnih migranata samovoljno napustio Bosnu i Hercegovinu.

Tijekom 2023. godine otkriveno je 34.409 migranata, a od početka migrantske krize 2018. godine pa do danas u Bosni i Hercegovini otkriveno je više od 150.000 osoba u ilegalnom statusu. Najveća koncentracija migranata je u Unsko-sanskoj županiji, gdje su i smještena dva privremena prihvatna centra, s obzirom na to da je spomenuta županija na njihovoj ruti kretanja prema krajnjem odredištu. Iz Službe za poslove sa strancima napominju da je poznato da je BiH migrantima tranzitno područje na putu prema zemljama Europske unije.

Što se tiče registracije migranata, procedura je takva da prilikom njihova dolaska u jedan od privremenih prihvatnih centara Služba za poslove sa strancima vrši registraciju tih osoba uzimajući biometrijske podatke i popunjavajući upitnik.

Na osnovi toga se danim osobama izdaje potvrda o iskazanoj namjeri za azil. Potvrda je važeća 14 dana i u roku važenja te potvrde osobe moraju podnijeti zahtjev za azil.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti