U BiH prvi put kirurška rana zatvorena posebnim ljepilom

Phlebology. Surgeon performing surgery operation for varix vein treatment
Zatvaranje traumatskih i kirurških rana bez konaca posebnim ljepilom najveće klase prvi put je urađeno u Sarajevu nakon što su završene sve potrebne registracije.

Bilo je korišteno posebno biokompatibilno ljepilo za rane Glubran Tiss2, proizvođača iz Italije, i to nakon iskustva na više od milijun pacijenata širom svijeta, piše Klix.ba.

“Procedura je bezbolna, brza, laka za napraviti, sigurna i s minimalnim ožiljkom. Pacijentici kojoj je rađeno povećanje grudi, rane ispod dojki od 4,5 cm su na obje strane zatvorene s posebnim ljepilom. Dakle, nema konaca i potrebe za vađenjem istih. Ovo je prvi put u BiH da se na ovaj način zatvara rana”, rekao je profesor dr. Reuf Karabeg u čijoj je klinici i urađeno prvo ovakvo zatvaranje rane. Ljepilo je istovremeno adheziv (lijepi ranu), hemostatik (zaustavlja krvarenje) i bakteriostatik (sprečava razvoj bakterija u rani).

Kod ovog preparata nema razvijanja visoke temperature i posljedične nekroze, odnosno oštećenje tkiva. Temperatura koja se razvija pri ljepljenju je praktično temperatura tijela.

“Osobito je ova procedura, kao bezbolna, pogodna za zatvaranje rana kod djece. Nema lokalne anestezije, bola, igle što više psihički uznemiruje djecu od same rane. Za 90 sekundi rana zatvorena”, dodala je primarijus dr. Amela Karabeg. Po riječima predstavnika firme Pharmacol dr. Tarika Kunića, “šivanje”, odnosno zatvaranje rane na ovakav način u regiji je zaživjelo u Hrvatskoj i sada u BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Britanski soj koronavirusa širi se u BiH: Pojavili se novi slučajevi, moguće pogoršanje situacije

PRVE FOTOGRAFIJE S MARSA | NASA-in rover Perseverance sletio na Mars