Ponedjeljak, 1 ožujka, 2021

U BiH prvi put kirurška rana zatvorena posebnim ljepilom

Pročitajte i ovo

Recept za kolač koji je pogledalo više od milijun ljudi

Volite li cheesecake s limunom, mogla bi vam se svidjeti i varijacija na temu u koju možete dodati i...

OK Busovača vrši upis novih članova!

Uspješan busovački sportski kolektiv - Odbojkaški klub Busovača vrši upis novih članova. Upis je predviđen za djevojčice godišta 2009. i...

Zapaljeno nekoliko vozila u Auto kući “Cirko” u Novoj Biloj

Jutros u 2:23 sata operativni centar DVD Vitez zaprima poziv da gore vozila u Auto kući Cirko, u mjestu...
Zatvaranje traumatskih i kirurških rana bez konaca posebnim ljepilom najveće klase prvi put je urađeno u Sarajevu nakon što su završene sve potrebne registracije.

Bilo je korišteno posebno biokompatibilno ljepilo za rane Glubran Tiss2, proizvođača iz Italije, i to nakon iskustva na više od milijun pacijenata širom svijeta, piše Klix.ba.

“Procedura je bezbolna, brza, laka za napraviti, sigurna i s minimalnim ožiljkom. Pacijentici kojoj je rađeno povećanje grudi, rane ispod dojki od 4,5 cm su na obje strane zatvorene s posebnim ljepilom. Dakle, nema konaca i potrebe za vađenjem istih. Ovo je prvi put u BiH da se na ovaj način zatvara rana”, rekao je profesor dr. Reuf Karabeg u čijoj je klinici i urađeno prvo ovakvo zatvaranje rane. Ljepilo je istovremeno adheziv (lijepi ranu), hemostatik (zaustavlja krvarenje) i bakteriostatik (sprečava razvoj bakterija u rani).

Kod ovog preparata nema razvijanja visoke temperature i posljedične nekroze, odnosno oštećenje tkiva. Temperatura koja se razvija pri ljepljenju je praktično temperatura tijela.

“Osobito je ova procedura, kao bezbolna, pogodna za zatvaranje rana kod djece. Nema lokalne anestezije, bola, igle što više psihički uznemiruje djecu od same rane. Za 90 sekundi rana zatvorena”, dodala je primarijus dr. Amela Karabeg. Po riječima predstavnika firme Pharmacol dr. Tarika Kunića, “šivanje”, odnosno zatvaranje rane na ovakav način u regiji je zaživjelo u Hrvatskoj i sada u BiH.

- Advertisement -

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Fotografija dana: Pobožnost Put križa na Čepu

Tijekom korizme, osim češćeg sudjelovanja u slavljima sakramenata, vjernički život katolika na ovim područjima kroz ovaj 40-dnevni hod ususret...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo