spot_img
Subota, 2 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

U BiH odobreno rusko cjepivo protiv koronavirusa

Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine dopustila je uporabu ruskog cjepiva protiv koronavirusa nakon što je utvrdila kako probne doze dostavljene prošlog tjedna ispunjavaju propisane kriterije kvalitete, a cijepljenje u toj zemlji moglo bi početi idućih dana.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u ponedjeljak je priopćenjem potvrdila kako je provela provjeru kvalitete cjepiva Gam-COVID-Vac te utvrdila da ispitani uzorak odgovara deklariranoj kvaliteti, prenosi Hina.

Dvije tisuće doza cjepiva Sputnjik V dostavljeno je u BiH prije sedam dana na zahtjev Ministarstva zdravstva Republike Srpske jer su vlasti tog entiteta samostalno pregovarale s ruskim proizvođačem i načelno dogovorile isporuku 400 tisuća doza dostatnu za cijepljenje 200 tisuća ljudi. Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković kazao je, nakon što je obavljena provjera kvalitete tog probnog kontigenta, kako sada očekuje distribuciju cjepiva i početak cijepljenja potkraj ovog ili početkom idućeg tjedna. BiH je ranije posredstvom mehanizma COVAX naručila 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača, no ništa od toga još nije isporučeno.

Vlasti u BiH se nadaju kako će prve doze Pfizerova i Modernina cjepiva ipak dobiti do kraja veljače kako bi napokon mogli početi s procjepljivanjem.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM