TUŽNA PRIČA IZ PODNOŽJA DINARE 70-godišnjak kroz suze: “Danima nisam vidio kruha. Nemam ništa, jedem mrvice i ovo malo krumpira”

[VIDEO] Drago Galiot je stanovnik Uništa koji živi u neljudskim uvjetima. Nada se pomoći dobih ljudi

Drago Galiot jedan je nekoliko preostalih stanovnika Uništa, sela u podnožju Dinare koje graniči s općinom Kijevo.

70-godišnjak živi u iznimno teških uvjetima trošne kuće, a s više nego skromnom socijalom ne uspijeva pokriti ni osnovne životne troškove.

– Žena mi je umrla, već dugo živim sam. Pokojni brat bio je hrvatski branitelj. Bila nam je obećana obnova kuće, ali ništa od toga – kazao je Drago sa suzama u očima.

Uništa inače administrativno pripadaju teritoriju BiH, odnosno općini Bosansko Grahovo, iako ne postoji nikakva kopnena veza između ove BiH enklave i matične zemlje. U selu žive hrvatski državljani koji se u cijelosti infrastrukturno oslanjaju na Hrvatsku.

Dragu su zaboravili i Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Ipak, da ima drva zaslužan je Krešo Šarić iz Bosanskog Grahova koji mu ih je i donio.

– To je da se ne smrznem preko zime. To mi je sav moj kapital. Tako živim…

Živim kao prase, ništa nemam. Danima nisam vidio kruha. Tko će mi ga donijeti? Netko je u Splitu, netko u Zagrebu. Dva kila kruha jedem po 20 dana. Jedem po mrvicu kruha i ovo malo krumpira. Špaher ne radi dobro – požalio se 70-godišnjak.

Kaže da zdravstvenu skrb prima u Kninu, a dobije tek 800 kuna socijale.

– Kako da išta kupim? Nemam graha, nemam manistre… – tužno nam govori Drago koji je izrazio nadu da će mu ljudi dobre volje pomoći da dostojnije živi.

Kako do Uništa?

Izvor: Dalmacijadanas
“NOPD Koćari” organizira prikupljanje hrane i robe za čovjeka koji na žalost živi u teškim uvjetima bez ikakvih prihoda.
Tko želi može kupiti osnovne potrepštine kao što su: KRUH ( poželjno je tost i da što duže traje), manistra, riža, konzerve, gotova jela (da mogu trajati dugo) , ulje, kava i sl.
Od robe potrebne su jakne što toplije i deke…
Planirani odvoz prikupljenih stvari je sutra oko 15h.
Za sve informacije javiti se Toniju Juriću Šolti (mob: 00385 97 780 4084).
Pokaži ❤️ na najjače !!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Veliko je srce hrvatskog covjeka, sto se je pokazalo u mnogim teskim situacijama, pa i ovoj siromaha Drage.
    Lijepo je da se pokaze solidarnost, ali treba biti razborit, jer se ovdje radi o jednoj osobi, kojoj ne treba velika kolicina hrane. Sam je nema gdje drzati, a nesposoban je sam kuhati i brinuti se za sebe. Rjesenje njegovog problema je staracki dom, jer o njemu nema tko brinuti, u selu zive osobe slicne njegovoj situaciji, i o njima se treba brinuti.
    Zato, obustavite akciju prikupljanja hrane, to njemu nije nuzno u ovom trenu. Donijeti sleper hrane jednoj osobi je suvisno, u ovom momentu on ima dovoljno hrane. Obnova kucice u kojoj sada boravi ce obnoviti susjedi iz Kijeva, Vrlike i iseljeni mjestani Unista.
    Hvala svima na solidarnosti i hrvatskom velikom srcu.

Tuga u Središnjoj Bosni: Preminuo dvomjesečni Emanuel Buzić

UNDP i Vlada KSB ulažu ogromna financijska sredstva u OŠ i SŠ Busovača