Tužiteljstvo BiH ispitalo više svjedoka o atentatu na Jozu Leutara

??????????
Tužiteljstvo BiH izvijestilo je da je ispitalo više svjedoka iz Hrvatske i BiH te iz inozemstva o okolnostima atentata na doministra unutarnjih poslova FBiH Jozu Leutara iz 1999.

Ustavni sud BiH utvrdio je “povrede prava na život” i neučinkovitost vlasti da provedu istragu i pronađu počinitelje ubojstva doministra unutarnjih poslova Joze Leutara u proljeće 1999., te je naložio otvaranje nove istrage.

Tužiteljstvo BiH i dalje aktivno poduzima radnje dokazivanja, koje uključuju i saslušanje velikog broja svjedoka, od kojih se određeni dio nalazi u inozemstvu i za čije saslušanje je tužiteljstvo uputilo više zamolnica za pružanje međunarodne pravne pomoći, to čekamo postupanje po njima, navodi se u odgovoru kojega je odvjetničkome uredu Nade Dalipagić, Jelene Dalipagić Crnjac i Gorana Crnjca, koji zastupaju obitelj Leutar, dostavio državni tužitelj Dubravko Čampara.

On je pojasnio kako je već saslušan određeni broj svjedoka na području Bosne i Hercegovine i RH, te se očekuje odgovor o saslušanju brojnih drugih svjedoka u inozemstvu.

S objašnjenjem “zaštite integriteta istrage” tužitelj Čampara je objasnio kako u ovoj fazi “nije u mogućnosti pružiti više informacija o napretku o istrazi”.

Doministar unutarnjih poslova Federacije BiH Jozo Leutar stradao je u atentatu autobombom koji je izveden 16. ožujka 1999. u središtu Sarajeva, a preminuo je dva tjedna kasnije u bolnici. Taj je slučaj dodatno poremetio hrvatsko-bošnjačke odnose.

No, za njegovo ubojstvo je bilo optuženo šest Hrvata, koje je u procesu Županijski sud u Sarajevu oslobodio odgovornosti.

Obitelj Joze Leutara sumnja kako iza njegova ubojstva stoji donedavni bošnjački politički vrh iz Sarajeva, te brojne institucije koje su godinama zataškavale ovaj slučaj. Sin Ivica Leutar ranije je izrazio uvjerenost kako će ubojice biti pronađene ako se dogodi promjena vlasti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Pojeftinio pelet: Pogledajte kako se kreću cijene

Prosječna plaća u Federaciji BiH u siječnju 1.208 KM