spot_img
spot_img
Subota, 15 lipnja, 2024

Tropletovi Dani kulture 2017. započinju Molitvenim pohodom na Bobovac

Kako je već tradicija, TROPLETOVI DANI KULTURE – vjera, baština, identitet započinju Molitvenim pohodom na kraljevski grad Bobovac i molitvom za Domovinu u subotu najbližu spomendanu kraljice Katarine (25. listopada) a završavaju odavanjem počasti žrtvi Vukovara i sjećanjem na obljetnicu utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosna (18. studeni).

Ovogodišnji molitveni pohod Bobovcuće se održati u subotu, 21. listopada. U Pohodu sudjeluju vjernici katolici pripadnici Oružanih snaga BiH, policajci na županijskim, entitetskim i državnoj razini, djelatnici sigurnosnih agencija te mnoštvo hodočasnika iz svih dijelova BiH.

Uz njih, sudjeluju i pripadnici Počasno-zaštitne bojne HV u povijesnim odorama kao i neki vojni izaslanici akreditirani u BiH, te razni dužnosnici. U Pohodu već godinama sudjeluju tropletovi Izvidnici (djeca iz više osnovne škole) što će učiniti i ove godine.

Molitveni pohod započinje okupljanjem kod rijeke Bukovice podno Bobovca, odakle hodočasnici organizirano, u molitvenoj procesiji, kreću prema Bobovcu. Udaljenost koja se pređe je oko 2,5 km, od čega otprilike 2 km asfaltiranom cestom, a oko 500 m stazom kroz šumu.

Na Bobovcu se slavi sveta misa za Domovinu, a nakon toga slijedi povratak na početnu lokaciju gdje pripadnici OS pripreme i svim sudionicima podijele vojnički grah. Nakon objeda i odmora, Izvidnici će se autobusom uputiti u Kraljevu Sutjesku gdje će posjetiti franjevački samostan i crkvu sv. Ivana Krstitelja, te razgledati muzej i galeriju u sklopu samostana.

Osim autobusa za Izvidnike, i ove godine organiziramo hodočašće na Bobovac za one koji to žele. Prijave se primaju na tel. 063 723 805. Troškovi putovanja (autobus i ulaznica za muzej) iznose 25 KM po osobi.

Pored ovoga, u sklopu Tropletovih dana kulture 2017 (TDK2017)planirano je mnoštvo vrlo zanimljivih sadržaja od kojih spominjemo neke.

– Večer posvećena bl. kardinalu Stepincu: knjigu „Blaženi Alojzije Stepinac i Hrvati u Bosni i Hercegovini“ predstavit će sam autor, monsinjor Juraj Batelja,postulator kauze za proglašenjem svetim bl. Alojzija Stepinca.
– Studijski dan “Potraga za korijenima” – jednodnevni obilazak arheoloških lokaliteta i muzejskih zbirki za mlade animatore iz mostarskih župa.
– Kreativne radionice za učenike više osnovne i srednjih škola na kojima će se učiti pisati glagoljica i bosančica.
– Predstavljanje knjige „Sva moja sidra“ autora Ivice Ursića u Studencima.
¸
– Predstavljanje „Zbornika izabranih radova“Tropletova natječaja za najbolji neobjavljeni literarni rad učenika osnovnih i srednjih škola iz BiH, uz dodjelu nagrada najboljima. Teme ovogodišnjeg natječaja su bile: za osnovne škole „Nedjelja je duši lijek, naš je biljeg i naš stijeg“ a za srednje škole „Nedjelja je himna civilizacije ljubavi“.
– Kazališna predstava „Crnostrig u eteru“ u Čapljini, u izvedbi Amaterskog kazališta Opuzen.
– Predavanje za sve zainteresirane a posebno za bračne parove, studente i sve one koji razmišljaju o braku, na temu „Odgovorno roditeljstvo – Prirodno planiranje obitelji“.
– Koncert duhovne glazbe crkvenih bendova/mladih zborova u kripti franjevačke crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru.
– Dobrotvorna izložba likovnih uradaka na temu „Dijete – raj u raju“ mladih i darovitih umjetnika iz Srednje škole likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića iz Mostara. Cjelokupan prihod od prodaje likovnih djela ide za liječenje male Ane Rite Puljić.
– Predstavljanje knjige akademika Davorina Rudolfa „Stvaranje hrvatske države 1991. – Ministarska sjećanja“.
– Večer posvećena p. Petru Perici. Pater Petar Perica je kod nas slabo poznati hrvatski katolički svećenik, isusovac, učenik travničke Isusovačke gimnazije, autor u narodu omiljenih katoličkih pjesama “Rajska Djevo Kraljice Hrvata” i “Do nebesa nek se ori”, koje je spjevao u Travniku. S obzirom na to da su ga komunisti ubili 1944. godine na otočiću Daksi samo iz mržnje prema kršćanskoj vjeri, a kako je još za života bio na glasu svetosti, pokrenut je postupak uzdizanja na čast oltara.
– Izložba „Stolac na starim fotografijama“ u pastoralnom centru „Sv. Leopold Mandić“ u Stocu.
– Odavanje počasti žrtvi Vukovara i sjećanje na 26 godina od uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosna.

Više informacija o TDK2017 kao i detalje o svakom od događanja moći ćete naći na našoj web stranici: www.troplet.ba.

Mostar, 10. 10. 2017. godine

UO HKZ Troplet

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti