Četvrtak, 27 veljače, 2020

Tri Telekoma zajedno u jednom cilju: STOP medijskom porobljavanju BiH!

Pročitajte i ovo

BiH leži na nafti, a samo u Hercegovini se nalazi 27 lokacija

Nafta i zlato u BiH su davno otkriveni. Tako je na području Tuzle zabilježena prva eksploatacija nafte i to...

VIDEO: Uživajte u prelijepim 4K kadrovima Bosne i Hercegovine

Akfilms je objavio nevjerojatnu video kompilaciju snimanu u posljednjih 6 mjeseci. Na video u 4K formatu objavljenom na njihovom YouTube kanalu...

Uhićene dvije osobe zbog krađe 18 automobila među kojima je i automobil ukraden u Busovači

Operativnim radom na terenu službenici kriminalističke policije Policijske stanice Tešanj su nakon operativnih podataka i saznanja o teškim krađama,...
Grupacija Telemach je prije tri godine napravila jasan plan kako uništiti domaće TV medije u BiH, tako da otvori vlastite TV kanale N1 i Nova BH te njima medijski “porobi” Bosnu i Hercegovinu.

To je moguće napraviti jedino ako je neka firma istovremeno i kablovski operater i vlasnik TV kanala, ali i ako je ta firma spremna da to zloupotrijebi. Najveći dio građana BiH poznaje kompaniju Telemach koja je na ovom tržištu postala glavni i ugleda vrijedan kablovski operater. Dugo vremena u BiH nitko nije ni pomislio da se, iza te uspješne kompanije, krije čitava mreža firmi koje nemaju nikakve direktne veze s kablovskom televizijom i koje su organizirane s ciljem da ta grupacija u cjelini ovlada medijskom scenom u Bosni i Hercegovini. Vlasnici Telemacha su na području Bosne i Hercegovine otvorili svoj informativni kanal N1, a kasnije i dodatni TV kanal Nova BH gdje su vještim manevrom uspjeli pridobiti nacionalne frekvencije za pokrivanje čitave BiH tim TV programom.

Na jednoj strani su oslabili nezavisne komercijalne elektronske medije, koje su praktično doveli do prosjačkog štapa, jer su im nedozvoljenim ubacivanjem svojih reklama u strane TV kanale oduzeli jedina i glavna sredstva za preživljavanje, odnosno, njihov dio reklamnog kolača. Dodatno su te medije učinili potpuno zavisnim od Telemacha tako da u svoju programsku šemu ne bi uključio neposlušne komercijalne medije na teritoriji čitave BiH, a što bi u konačnici rezultiralo brzim propadanjem tog medija. Time je Telemach svoje medijske konkurente držao u šah-mat poziciji, te su oni morali da ćute dok im Telemach nezakonitom manipulacijom reklamama otima oglašivački kolač.

Kao da to nije bilo dovoljno, u grupaciji Telemach su osmislili i napravili sljedeće:

TV kanal Nova BH, za financiranje sadržaja kojim bi se postigla visoka gledanost i potukla konkurencija u BiH, treba ozbiljnu količinu novca i to svaki mjesec, što vlasnici ove grupacije nisu bili spremni dati. Zato su se u grupaciji Telemach dosjetili da taj novac prikupe od građana primoravajući ih da tako građani sami plate TV kanal Nova BH, svaki gledalac po 1,40KM mjesečno (s PDV-om), inače će im uskratiti prenose utakmica reprezentacija BiH u raznim sportovima kao i klubova, ali i pojedinačnih sportista iz BiH.

Tako su planirali da od 800 000 domaćinstava u BiH prikupe godišnje 13 400 000 KM, a u tri godine preko 40 milijuna maraka!

Na drugoj strani, kao vodeći operater, Telemach je odbio plaćanje i najminimalnije svote domaćim komercijalnim TV stanicama, odnosno, pravo, koje je tražio za svoju Nova BH od operatera u svojoj mreži, uskratio je drugim komercijalnim TV stanicama. Točnije, da pojednostavimo, isto ono što grupacija Telemach traži za kanal u svom vlasništvu, s druge strane, onemogućava drugim TV stanicama u BiH u okviru operatera u svom vlasništvu.

Rezultat tog plana je jednostavno izračunati. Propast domaćih medija i opstanak samo Telemachovih N1 i Nova BH. Domaći komercijalni mediji bi bili brzo dovedeni na prosjački štap.

Razumljivo je da nikako ne bi mogli opstati kada Telemachove dvije televizije steknu prednost vrijednu 40 milijuna maraka.

Ne treba dosta pameti da se smisli takav plan, ali u nijednoj državi do sada nije sproveden, jer nadležni regulator iz oblasti medija u svakoj državi brine da do toga ne dođe, jer je osnovni zadatak regulatora da obezbjedi pluralitet medija, ali i jednake uvjete i pravila za sve medije.

Zato je poznati srbijanski biznismen, kao suvlasnik grupacije Telemach, kada je osmišljavao svoj naum, za potrebe tog plana morao prethodno obezbjediti da službenici Regulatorne agencije za komunikacije BiH odustanu od zaštite medijskog pluralizma i stave se na raspolaganje grupaciji Telemach s konačnim ciljem realizacije plana medijskog porobljavanja BiH.

Gledajući na nečinjenje, nezainteresiranost i nebrigu Regulatorne agencije za komunikacije BiH očito je da je taj dio plana uspio u cjelini. Ipak, iako je regulator, vjerojatno namjerno, zakazao, neko drugi je stao u interes građana, odnosno svojih korisnika i osujetio taj plan.

Na svu sreću građana BiH, što je više izuzetak nego praksa, tri nacionalna telekoma koji predstavljaju tri naroda u BiH (BH Telekom, HT Eronet i M;tel) su se ujedinili i odlučno rekli “NE” takvom pokušaju porobljavanja medijske scene u BiH.

Građani BiH mogu samo da se ponadaju da će ova sloga i odlučnost tri telekoma u namjeri da zaštite prava svojih korisnika, odnosno građana ove zemlje, potrajati. Tako projekt Nova BH će, ako nastavi s dosadašnjim planom, propasti, a s tim i plan porobljavanje medijske scene u BiH.

saff.ba

- Advertisement -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Advertisement -

Posljednje objavljeno

ČEGA SE (NE) ODREĆI U KORIZMI?

Počinje korizma, vrijeme priprave za Uskrs. Hodimo kroz 40 dana s Isusom na Njegovom putu prema muci, smrti i...

Škotski parlament izglasao: Higijenski ulošci besplatni za sve žene..

Škotski parlament usvojio je u utorak plan po kojem će higijenski ulošci biti besplatni za sve žene u državi, prvoj na svijetu koja uvodi...

Sazvana 36. sjednica Vlade SBK- 2020

Na osnovu člana 28. Zakona o Vladi Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj: 5/03 – prečišćeni tekst i 14/03) i člana 9. Poslovnika...

Prvi oboljeli od koronavirusa u BiH naručeni na preglede za rujan

Univerzitetski klinički centar u Sarajevu i cijeli zdravstveni sistem Kantona Sarajevo, ali i cijele Bosne i Hercegovine se digao na noge. U BiH je...

Zavod za Javno zdravstvo SBŽ raspisao natječaj za posao

Na osnovu člana 20a. Zakona o radu FBiH (Sl. Novine FBiH 26/16, 89/18), člana 3. Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom...
- Advertisement -

Pročitajte i ovo

- Advertisement -