spot_img

Tri grada iz BiH na popisu najskupljih gradova za život u Europi

Stranica Numbeo koja analizira troškove života u gradovima diljem svijeta objavila je rang listu za 2023. Na popisu su se našla i tri grada iz Bosne i Hercegovine.

Prilikom rangiranja gradova vodili su se cijenama u restoranima i trgovinama, cijenama javnog prijevoza, režija, zdravstvene zaštite, najma i slično, a kako bi dobili ukupan indeks troškova života. Rangirano je 238 gradova. Iznimno je slikovito kako su prvih 6 gradova s najvećim indeksom troškova života oni u Švicarskoj, a slijede ih pet norveških gradova. Grad s najvećim indeksom troškova života u Europi je švicarski Basel.

Prema njihovoj ljestvici najskuplji grad za život u Bosni i Hercegovini je Sarajevo, na 206. poziciji između 238 rangiranih gradova i indeksom troškova života od 38,6. Sa indeksom troškova života od 36,6, našla se Banja Luka na 223. mjestu. Na popisu 238 gradova iz Bosne i Hercegovine svoje mjesto našla je i Tuzla na 227. mjestu i s indeksom 35,5.

Usporedbe radi, najskuplji grad za život u Hrvatskoj je Zadar na 14. mjestu s indeksom troškova života od 53,2 i zauzeo je 141. mjesto, Dubrovnik se nalazi na 145. mjes

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti