TRAŽITE POSAO? Slovenija po BiH i Srbiji traži poštare

Slovenska državna pošta Pošta Slovenije (PS) odlučila je zbog pomanjkanja vozača i poštara te kadrove potražiti u BiH i Srbiji, što je izazvalo ogorčenje zaposlenih, odnosno njihova sindikata, pišu slovenski mediji.

“Poštar koji ne zna slovenski jezik teško će moći komunicirati s kolegama na poslu, sa šefovima i posebno sa strankama, što će nanijeti štetu ugledu slovenskih poštara”, objavo je sindikat slovenskih poštara, prenijeli su mediji. Poštari navode kako pismonoša u Sloveniji mora dobro poznavati slovenske i europske propise koji se odnose na uručivanje pošiljaka, a sumnjaju da iza poteza uprave da poštare i vozače nađe u inozemstvu stoje drugi razlozi.

Plaće poštara i vozača u Pošti Slovenije relativno su male, a poštarski sindikat tuži se i na sve veće dodatne zadatke koje od njih traži uprava, želeći državnu poštu po profitu i rasponu usluga približiti komercijalnim ponuditeljma poštanskih i sličnih usluga, pri čemu zaboravljaju na interese i potrebe zaposlenih i mimoilaze njihov sindikat.

Predsjednik Sindikata poštanskh službenika KS 90 Saša Gržinič kazao je kako je uvjeren da bi Pošta dodatne djelatnike mogla naći među 80-ak tisuća nezaposlenih u Sloveniji, ali da bi prije toga morala urediti uvjete rada i plaće, umjesto da “bježi od odgovornosti” i traži zaposlenike u inozemstvu.

“Da su radni uvjeti kod nas loši dovoljno svjedoči velika fluktuacija kadra, pa otkaze daju i oni koji su radili dvadesetak godina”, kazao je Gržinič, dodavši da je uprava prije određenog vremena pod prjetnjom otkaza tjerala stalno zaposlene vozače da postanu pismonoše, a sada te kadrove traži u Srbiji i BiH. Sindikati zaposlenika tvrde da zbog obilja novih poslovnih zadataka u Pošti Slovenije treba zaposliti najmanje stotinu novih ljudi, ali da ih ne treba tražti u inozemstvu, što je vezano za dodatne troškove.

Uprava je potvrdila da će novim zaposlenicima uz radne dozvole osigurati i obvezan tečaj slovenskog jezika za koji država daje subvenciju te platiti ispit iz poznavanje slovenskog ustava i poštanskih propisa. U upravi slovenske pošte odbacuju tvrdnje zaposlenih o “mizernim” plaćama, navodeći kako prema službenim podacima neto plaća njihova pismonoše iznosi u prosjeku 810 eura, da mogu zaraditi i bonus i da dobivaju doplatak za godišnji odmor, plaćeni topli obrok i troškove prijevoza na posao i  s posla.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Vitežani ujedinjeni protiv hidroelektrana

Travnik: Poznajete li ovu dvojicu muškaraca?