Tragedija na Triglavu: Poginuo sinu (15) pred očima

0
306

Slaven je bio duša od čovjeka. Boljeg nisam poznavao. Bio je srce društva, mornarice, stup obitelji. Volio je ljude i društvo. Ne mogu vjerovati da ga nema, priča Zvonimir Perica. S poginulim Slavenom Sučevićem (49)bio je veliki prijatelj.

Samo nekoliko minuta prije kobnog pada u subotu Slavena su fotografirali na vrhu Triglava na 2864 metra nadmorske visine. Prema riječima Zvonimira, nikad nije riskirao i držao se svih pravila uspona. Tog kobnog dana se desetak od 32 člana ekspedicije penjalo na vrh.

Uspon je iznimno zahtjevan jer put u jednom pravcu traje od šest do osam sati. Zbog toga su se samo fizički najspremniji mogli upustiti u taj pothvat. Sučević se spuštao sa sinom (15), koji je bio 20-ak metara udaljen od njega, dok je Slaven bio među zadnjima. Prilikom silaska na završetku sajle propao je kamen. Sučević je pao u provaliju duboku 100 metara. Helikopter je stigao za 20 minuta, no bilo je prekasno.

– Radi se o osiguranom planinarskom putu koji ima sajle i klinove. Svi planinari posjedovali su odgovarajuću opremu za osigurani planinarski put i kacige. Vrijeme ih je poslužilo i dan je bio prekrasan, a Slaven se posebno tome radovao. Na vrh su stigli oko 14 sati. Nakon kraće pauze i okrijepe krenuli su natrag. Između Velikog i Malog Triglava postoji prijevoj tzv. kičma. Točno na početku tog prijevoja dogodila se ova tragedija – priča Zvonimir.

Odmah je alarmiran slovenski GSS. Sučeviću, nažalost, nije bilo spasa. Sina su odmah s još jednim našim planinarom, priča Zvonimir, helikopterom spustili do doma u kojemu su boravili. Uz bezrezervnu pomoć i podršku djelatnika hrvatskog veleposlanstva u Ljubljani osigurali su sinu privremene dokumente jer su njegovi bili kod oca i izgubljeni prilikom tragedije.

U nedjelju ujutro taksijem su ga odvezli kući da bude u krugu najmilijih. Stjepan je inače bio i kapetan fregate Hrvatske ratne mornarice.

Članovi HPD-a Malačka od prijatelja i uvaženog člana izvršnog odbora društva pozdravili su se i na Facebooku dirljivom objavom u kojoj su, između ostalog, napisali: “Tuga i bol su preveliki, jednostavno nestvarni”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.