spot_img
spot_img
Petak, 12 travnja, 2024

Tko nije iskrčio malinjak, ove godine zadovoljno trlja dlanove i zarađuje do 8000 KM po dunumu!

Niske otkupne cijene malina prije nekoliko godina kada je cijena dostizala sramnih 1,50 KM/kg, dovele su do masovnog krčenja zasada u cijeloj Bosni i Hercegovini.

U posljednjih nekoliko godina mnogi su počeli da se bave uzgojem borovnica koja godinama ima stabilnu otkupnu cijenu od barem 10 KM/kg. Međutim, po svemu sudeći, za uzgajivače malina opet dolaze bolja vremena.

Cijena 10 KM po kilogramu?

Malo tko se odlučuje za novu sadnju, a oni koji su izdržali krizu s otkupnim cijenama, sada zadovoljno trljaju ruke. U prošloj i naročito ovoj, došlo je do rasta otkupnih cijena malina koja će, nakon skladištenja u hladnjačama, po svemu sudeći, biti 10 KM/kg. I ono malo pojedinačnih uzgajivača koji imaju najviše dva duluma pod ovom kulturom prodaju također svoj rod po cijeni od 10 KM.

Suša će definitivno uticati na rod, ali će to da kompenzira viša otkupna cijena

Oni su još u prednosti ako ne moraju da angažiraju berače. Inače, u toku je berba sorte Vilamet, a uskoro će da se zahukta i berba Mikera. Stanovništvo koje želi da kupi kilogram ili nešto više malina, imaju problem pri kupovini direktno od vlasnika gazdinstva jer, s obzirom na to da je uglavnom riječ o manjim površinama, u velikom broju slučajeva ne može da se ispoštuje potražnja.

Suša umanjila rod

Razlog poskupljenja je u trostruko većoj cijeni mineralnih đubriva u odnosu na prošlu godinu. Poskupila su i sredstva za zaštitu bilja, a čak je i stajnjak poskupio pa je sad skoro nemoguće naći prikolicu s dva do tri kubika stajnjaka ispod 100 KM. Ovogodišnji prinosi malina su dobri i kreću s i do 8 tona po hektaru odnosno oko 800 kg po dunumu, u zasadima u kojima je, osim redovne ishrane i zaštite, obavljano i navodnjavanje.

Suša će definitivno uticati na rod, ali će to da kompenzira viša otkupna cijena. I kvalitet roda je zadovoljavajući. Berači dobivaju od marku do 1,5 KM po kilogramu, a imajući u vidu da se može nabrati i do 50 kilograma, dnevnica i nije loša budući da je osiguran i minimalno jedan obrok.

Ministarstva u cijeloj državi podržavaju proizvođače

Proizvođači koji su u registru resornih ministarstava mogu da računaju i na poticaj u vidu premije za proizvedenu i otkupljenu malinu, ponegdje i za regresirano dizel gorivo, kao i podršku kapitalnim ulaganjima u koje spada dosta mjera, od podizanja zasada, izgradnje hladnjača do kupovine mehanizacije.

Najavljena podrška za podizanje novih zasada

Prema najavama, za jesenju ili proljetnu sadnju trebalo bi da bude osigurana i značajnija podrška u vidu kompletnog financiranja nabavke novih sadnica malina za podizanje novih zasada.

U ovoj godini malina je bila izostavljena iz te podrške, a za narednu sadnju, prema dogovoru Udruženja voćara RS i resornog Ministarstva, podrška neće biti realizirana za podizanje novih zasada breskve, već malina.

agroklub.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti