spot_img
spot_img
Subota, 13 travnja, 2024

TikTok bi uskoro mogao biti zabranjen u SAD-u

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je značajan zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi.

To bi dalo kineskoj matičnoj kompaniji ovog giganta društvenih medija, ByteDance, šest mjeseci da proda svoj kontrolni paket ili bi aplikacija bila blokirana u SAD-u.

Iako je prijedlog zakona usvojen velikom većinom dvostranačkim glasanjem, još uvijek treba proći Senat i treba ga potpisati predsjednik kako bi postao zakon.

Zakonodavci su dugo bili zabrinuti zbog utjecaja Kine na TikTok. TikTok je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, osnovane 2012. godine.

Kompanija sa sjedištem u Pekingu registrirana je na Kajmanskim otocima i ima urede širom Europe i SAD-a.

Ako zakon uspije dobiti odobrenje u Senatu, predsjednik Joe Biden je obećao da će ga potpisati čim mu padne na stol, što bi moglo izazvati diplomatski spor s Kinom.

ByteDance bi morao tražiti odobrenje od kineskih službenika da završi prinudnu prodaju, čemu je Peking obećao da će se protiviti. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da će se taj potez “vratiti kao udarac SAD-u”.

Mike Gallagher, republikanac iz Wisconsina koji je koautor zakona, rekao je da SAD ne mogu “preuzeti rizik da dominantnu platformu za vijesti u Americi kontrolira ili je u vlasništvu kompanije koja je u vlasništvu Komunističke stranke Kine”.

Kineske kompanije podliježu zakonu o nacionalnoj sigurnosti koji od njih zahtijeva da dijele podatke s vladom na zahtjev, javlja BBC.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti