Srijeda, 7 prosinca, 2022

Tijekom 2021. u BiH uvezeno antidepresiva u vrijednosti od 22 milijuna KM

Pročitajte i ovo

Stanovnici BiH sve više koriste antidepresive ili drugu suportivnu terapiju u kako bi se nosili s izazovnim socioekonomskim okolnostima koje pogađaju cijeli svijet.

Prema podacima Državne agencije za lijekove i medicinska sredstva, vrijednost uvezenih i proizvedenih antidepresiva i lijekova za smirenje lani je bila oko 22,6 milijuna KM.

Porast potrošnje antidepresiva veći je za 14 posto u odnosu na 2017. godinu, javlja FTV.

Kao dodatak prehrani često se koriste prirodni sedativi koje, iako nemaju negativnih posljedica, treba uzimati prema savjetu stručnjaka, liječnika ili ljekarnika.

Onog trenutka kada se kod čovjeka stvore negativne pretpostavke, u smislu da mu padne motivacija, da nema inicijative, da nema podršku za svoje perspektivne ideale, tada ti ljudi padaju u stanje apatije koja polako prelazi u depresiju. Depresija je praktički negacija života, a sama riječ znači da je osoba ispod granice života koja se očekuje u smislu vitalnosti i pretpostavki da živi lijepo i primjereno u svom biću, zatim u svojoj okolini, obitelji, susjedstvo i tako dalje, dr. . Mevludin Hasanović, specijalist psihijatrije.

Istaknuo je kako sve to dovodi do pada kvalitete života i mogućnosti sagledavanja ispunjenja života u perspektivi, zbog čega dolazi do kretanja ‘prema dolje’, odnosno negativnog konteksta življenja.

Pomoć je moguće pronaći u najbližim centrima za mentalno zdravlje koji u Bosni i Hercegovini djeluju pri domovima zdravlja, a u kojima rade psiholozi, psihoterapeuti, neuropsihijatri i psihijatri.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Vozač iz Viteza zadobio teške tjelesne ozljede i prebačen je na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

Jutros je u Vitezu na magistralnoj cesti M-5 kod mjesnog groblja Topala dogodila se teža prometna nesreća u kojoj...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo