Četvrtak, 25 veljače, 2021

Talijanski Pyrox u 40 općina u BiH planira investirati 150 milijuna eura

Pročitajte i ovo

Župa Busovača – Župne obavijesti – Broj 749 – 21. 1. 2021.

1. Korizme - Čista – 21. 02. 2021. 1. Danas je prva korizmena nedjelja - Čista. Mise su redovitim rasporedom. 2....

Tragedija u Novom Travniku: 26-godišnji mladić poginuo u prevrtanju traktora

Sinoć se se u Novom Travniku u naselju Lazine dogodila teška nesreća u kojoj je nakon prevrtanja traktora stradao...

OK Busovača vrši upis novih članova!

Uspješan busovački sportski kolektiv - Odbojkaški klub Busovača vrši upis novih članova. Upis je predviđen za djevojčice godišta 2009. i...

Direktor Agencije za unapređenje stranih ulaganja BiH (FIPA) Gordan Milinić i suradnici razgovarali su sa Zdravkom Aćimovićem, direktorom Alfa Investa – partnera talijanske tvrtke Pyrox iz Torina za jugoistočnu Europu, o planiranim investicijama Pyroxa u iznosu od oko 150 milijuna eura u projekte kogeneracije na drvnu biomasu u BiH. Ovom investicijom bit će obuhvaćeno 20 nerazvijenih općina u FBiH i 20 općina u RS koje raspolažu drvnim otpadom, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Talijanski Pyrox posjeduje svoju vlastitu tehnologiju za proizvodnju električne i toplotne energije na bazi čvrste biomase, a koja se može koristiti za zagrijavanje kućanstava, plastenika, i drugih objekata.

Instaliranje i pokretanje jednog postrojenja bi zaposlilo 25 radnika, a prema biznis-planu svaka općina koja sudjeluje u ovom projektu bi imala godišnji prihod od prodaje električne i toplotne energije u visini od oko milijun eura.

Pored vlastitih sredstava investitora, projekt financijski podržavaju Uni Credit banka Italije, i Investicijski fond Irske. Općine bi sudjelovale u financiranju investicije u iznosu od 10% do 15%, s tim što i za ovaj postotak postoji mogućnost dodatnih dogovora.

S obzirom na to da je riječ o projektima obnovljive energije postoji dodatna mogućnost povlačenja sredstava iz europskih fondova za ove svrhe, navode iz FIPA-e.

Dogovoreno je da se polovicom srpnja 2016. godine održi sastanak između investitora i načelnika i voditelja gospodarskih odjeljenja 40 općina na kojem bi bile prezentirane mogućnosti koje nudi investitor, kao i mogućnosti općina kada je riječ o potencijalima otpada iz drvne biomase, modaliteti realizacije investicije, kao i obaveze obiju strana.

- Advertisement -

FIPA će koordinirati organizaciju sastanka i pružit će potrebne usluge i investitorima i općinama s ciljem brže realizacije investicija.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Danas 74. sjednica Vlade Županije Središnja Bosna

74. sjednica Vlade Županije Središnja Bosna bit će održana danas, 25. veljače 2021. godine, s početkom u 9 sati,...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo