spot_img
spot_img
Utorak, 16 travnja, 2024

Tadić: Izbor tri izaslanika iz HDZ-a ne mijenja odnos s Osmorkom

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Ivo Tadić (HDZ) uvjerava da činjenica kako će HDZ imati tri izaslanika u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine ne mijenja ništa u odnosu s Osmorkom, ali ni izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije.

Špekuliralo se da ćemo imati četiri izaslanika i da ćemo zaustaviti sve procese, ali to ne mijenja ništa, kazao je Tadić.

U Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine izabrani su: Zlatko Miletić (Za nove generacije), Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić, svi iz HDZ-a, te Ilija Cvitanović (HDZ 1990).

U Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine izabrani su: Šefik Džaferović, Safet Softić, obojica iz SDA, Dženan Đonlagić (DF), Kemal Ademović (NiP) i Džemal Smajić (SBiH).

Narodna skupština Republike Srpske je ranije odlučila da izaslanici u Klubu Srba budu: Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić, svi iz SNSD-a, te Želimir Nešković (SDS).

SDP kao najjača stranka Osmorke, koju čine i NiP, NS, NES, SBiH, BHI Fuad Kasumović, PDA i Za nove generacije neće imati niti jednog izaslanika u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. S druge strane, izaslanika će imati SBiH koji je ranije tvrdio da ne želi biti dio državne vlasti. Osim SBiH-a, NES je odlučio da također neće biti dio državne vlasti koju čine ostale stranke Osmorke, HDZ i SNSD, piše Klix.ba.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM