Svećenici, redovnici i redovnice na zajedničkom božićnom čestitanju kod kardinala Puljiću i nadbiskupa Vukšića

Budući da većini svećenika predstoje brojne pastoralne obveze na svetkovinu Božića i tijekom predstojećih božićnih blagdana, sarajevski misnici su se, zajedno s redovnicima i redovnicama raznih družbi u Sarajevu, 23. prosinca 2020. okupili u prostorijama Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije na zajedničkom čestitanju kod dvojice vrhbosanskih nadbiskupa: kardinala Vinka Puljića i koadjutora mons. Tome Vukšića, apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH. Vrhbosanskim nadbiskupima pridružio je i apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto.

 | Autor :

Osim najbližih suradnika karidnala Puljića na čelu s generalnim vikarom mons. Slađanom Ćosićem te svećenika u pastoralu i onih koji djeluju u brojnim crkvenim institucijama, na čestitanju su bile i redovnice koje svoje karizme ostvaruju na raznim poslovima među kojima i: provincijska glavarica Sarajevske provincije Bezgrješnog začeća BDM sestara Služavki Maloga Isusa s. M. Ana Marija Kesten, provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina s. M. Kata Karadža, i provincijalna poglavarica sestara Milosrdnica sv. Vinka Paulskog Provincije Majke Divne s. M. Julijana Djaković.

Čestitku kardinalu Puljiću i nadbiskupu Vukšiću „u radosnom božićnom ozračju, Godini Božje Riječi i Godini svetoga Josipa, te na spomendan sv. Ivana Kentijskog, zaštitnika sjemeništaraca, bogoslova i svećenika“, u ime svih okupljenih uputila je s. Ana Marija Kesten ističući da ovim skupom žele posvjedočiti „zajedništvo, blizinu i jedinstvo s našom mjesnom Crkvom kojoj stojite na čelu“.

 | Autor :

„Potaknuti spoznajom Božje ljubavi prema čovjeku koja se očitovala u betlehemskoj štalici pa sve do smrti na križu, budimo i mi znak Božji ljubavi, glas Božje utjehe i nade, i Božje sredstvo ljudima ovoga vremena. Vi ste, oče Kardinale, kroz godine svoje pastirske službe u našoj mjesnoj Crkvi bili upravo taj Božji znak, glas i sredstvo svima kojima Vas je Božja providnost slala. U vašim navještajima Božje riječi Božjem puku, svećenicima, redovnicima i redovnicama, ukazivali ste uvijek na ljepotu služenja u duhu malenosti, jednostavnosti, vjernosti prema Bogu koji nam je snažno progovorio po svome Sinu. Uvijek ste bili na strani malenih i obespravljenih ljudi svoga naroda kao i drugih s kojima dijelimo našu svakidašnjicu. Zalagali ste se za istinu, pravdu i dostojanstvo svakog čovjeka, upravo onako kako nam to govori Evanđelje“, kazala je s. Ana Marija zahvaljujući kardinalu Puljiću „za sve dobro koje je utkao u život Crkve i narode ove zemlje Bosne i Hercegovine“.

„Znamo da želite da naša Crkva i nadalje bude znak Božje nade, kao što je to postala betlehemska štalica svima koji su povjerovali u Krista Spasitelja.  Želite da našoj mjesnoj Crkvi u njezinom aktualnom sinodalnom hodu koji se odvija pod geslom ‘Sve obnoviti u Kristu’ dadnemo obnoviteljsku snagu, da upoznamo dublje svoju stvarnost osluškujući i prepoznajući znakove vremena, da u poteškoćama koje proživljava naša mjesna Crkva živimo i svjedočimo nadu te da svi otkrijemo svoje mjesto u vrhbosanskoj mjesnoj Crkvi i aktivno sudjelujemo u zajedničkom poslanju… Oče Kardinale, s ovim skromnim razmišljanjem nad božićnim otajstvom, u ime svih svećenika, redovnika i redovnica u BiH i onih koji su u poslanju po cijelom svijetu, želim vam, sretan Božić i sveto porođenje Isusovo“, kazala je s. Ana Marija koja je također čestitala Božić nunciju Pezzutu, nadbiskupu Vukšiću i svim svećenicima, redovnicima i redovnicama.

 | Autor :

Kardinal Puljić posebno je zahvalio svima na dolasku i osobnim željama i čestitkama „u ovoj situaciji koronavirusa“ te posebno s. Ani Mariji za izrečenu čestitku. Napomenuvši da se približava kraju još jedna građanska godina te da „prebiru u svojim mislima ostvarenja, propuste i promašaje“, istaknuo je da je i 2020. godina sastavni to dio hoda ususret Gospodinu. „Sav naš život je hod u susret Gospodinu. Danas kada čestitamo Božić, želimo da imamo udio u tom otajstvo Božjeg uprisutnjenja po utjelovljenju i rođenju kao malo dijete da bi postao Bog s nama. Sada u čestitki želimo da mi budemo s Bogom. Biti s Bogom, znači osloboditi prostor za Boga. Osloboditi srce od svake mržnje predrasude, gorčine, sebičnosti i oholosti. Bog se malenima očituje. Valja poći putem malenosti, putem poniznosti“, poručio je kardinal Puljić koji je potaknuo da u vremenu Sinode Vrhbosanske nadbiskupije koja je u tijeku, slave i otvaraju srce Riječi Božjoj. Podsjetio je da je i papa Franjo proglasio godinu sv. Josipa potičući da se ugledaju u njega u poniznom i samozatajnom služenju.

„U posljednja vremena se samo govori o krizi: raznim krizama u civilnom društvu: krizama morala i odgovornosti, o ekonomskoj i demografskoj krizi, o krizi zvanja itd. Ali postoji kriza u Crkvi: duhovnosti, autoriteta, suradnje, povjerenja, na poseban način urušavanje kulture komunikacije itd… To moramo gledati kao vrijeme izazova i šansi…vrijeme je osvješćenja, živjeti vjeru Crkve, a ne vjeru pomodarstva, gdje je sve manje mjesta za Isusa. Kršćanstvo stvara radost, a ako je nema upitnik je koliko je to autentično kršćanstvo. Papa Benedikt XVI veli: najveće progonstvo Crkve ne dolazi od vanjskih neprijatelja, nego izrasta iz grijeha u samoj Crkvi“, rekao je kardinal Puljić podsjećajući da je, zajedno s nadbiskupom Vukšićem uputio poruku svećenicima i potaknuo ih da se kroz žrtvu pokazuje ono što istinski vole.

 | Autor :

Podsjetivši na riječi pape Benedikta XVI. da se ne smije pobjeći u vrijeme velike opasnosti, kazao je da mnogi obeshrabreni stanjem na terenu, nakon nedavnog rata i poraća. Rekao je da, nakon što su najvećim dijelom obnovili ono materijalno što je bilo srušeno ili oštećeno, trebaju pristupiti obnovi morala i duha, te raditi na ostanku i opstanku i ne „popustiti mjerilima ovog svijeta, nego snagom vjere i otajstva utjelovljenja i Rođenja Isusa Krista pronaći nove putove u ovakvoj stvarnosti svjedočiti, spreman biti na križ, hrabro naviještati i izgarati Kristovim duhom“. „Sve ovo što proživljavamo je izazov da pokažemo i dokažemo našu vjernost Gospodinu i spremnost ‘piti čašu koju je on pio’. Budimo dostojni potomci naših hrabrih otaca koji su znali izgarati i žrtvovati se za Božju stvar, za Crkvu i svoj narod na ovoj grudi. Svima onima koji su spremno i velikodušno izgarali za Božju stvar u ovoj Crkvi na ovim prostorima. Zahvaljujem na svakoj suradnji u tom smislu. Hrabrim vas i hrabrimo jedni druge kako bi Božićno svijetlo svijetlilo u nama i među nama kroz sve dane našeg života“, poručio je kardinal Puljić.

Potom je uslijedila zajednička molitva i međusobno čestitanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Dok gori Krajina, Cikotić piše pisma

Papa Franjo: Božić je svetkovina utjelovljene ljubavi