spot_img
spot_img
Petak, 12 travnja, 2024

U studenom izmjene i dopune Izbornog zakona, promjene nužne

Predsjednica Središnjeg izbornoga povjerenstva (SIP) BiH Irena Hadžiabdić izjavila je kako bi najkasnije u studenom međuresorna radna skupina za izmjene i dopune Izbornog zakona trebala završiti svoj rad kako bi ih Parlament BiH mogao usvojiti u neizbornoj godini, piše VL.

Istaknula je kako je u izmjenama i dopunama Izbornog zakona riječ isključivo o rješenjima koja idu u prilog neovisnog i učinkovitog rada izborne administracije, a koja su prednost za sve sudionike u izbornom procesu.

Prema njezinim riječima, pravila nije dobro mijenjati u godini izbora, iako i ta praksa nije nepoznata. Ističe da SIP bezuspješno ulaže višegodišnje napore u unapređenje načina imenovanja biračkih odbora.

Hadžiabdić napominje da se u prijedlogu izmjena i dopuna Izbornoga zakona navodi da Općinsko izborno povjerenstvo imenuje predsjednika i zamjenika predsjednika biračkog odbora iz evidencije o osobama s izbornim iskustvom.

– Broj kažnjenih članova biračkih odbora nakon svakih izbora upućuje na to da jedan broj angažiranih na dan izbora djeluje kao produžena ruka političkih subjekata na čiji se prijedlog imenuje. Ta praksa je nedopustiva – ističe ona.

Vjeruje kako bi ovakvim načinom izbora predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora bio unaprijeđen njihov nepristran i profesionalan rad. Politika govori o promjenama ovoga zakona po nekim drugim pitanjima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti