Utorak, 26 svibnja, 2020

Strujni udar nanio višemilijunsku štetu u Fojnici (VIDEO)

Pročitajte i ovo

Počela istraživanja u cilju zaštite starog grada Kaštele

Predstavnici Federalnog ministarstva kulture i sporta i Federalnog zavoda za zaštitu spomenika u četvrtak su uz pratnju fojničkog gvardijana...

Ministrica financija ŽSB Mirjana Plavčić čestitala Ramazanski bajram

Ministrica financija u Vladi ŽSB Mirjana Plavčić uputila je prigodnu čestitku svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u povodu Ramazanskog bajrama. “Ramazan...

Kopao pijesak i uništio arheološko blago BiH

Na lokalitetu Mali Han u Lištanima, iskopom pijeska od strane nepoznatog počinitelja, došlo je do devastiranja dijela arheološkog lokaliteta...
Više od 500 kuća i brojni privredni subjekti u mjesnoj zajednici Prokos u općini Fojnica, zbog strujnog udara pretrpjeli su ogromnu štetu.

Svoje ogorčenje podijelili su s prvim čovjekom općine, od kojeg su zatražili pokretanje tužbe protiv Elektroprivrede BiH. Još čekaju odgovor na pitanje što je uzrokovalo strujni udar.

KATASTROFA U FOJNICI ☡Više od 500 kuća i brojni privredni subjekti u mjesnoj zajednici Prokos u općini Fojnica, zbog strujnog udara pretrpjeli su ogromnu štetu. Svoje ogorčenje podijelili su s prvim čovjekom općine, od kojeg su zatražili pokretanje tužbe protiv Elektroprivrede BiH. Još čekaju odgovor na pitanje šta je uzrokovalo strujni udar?

Posted by Binfo.ba on Ponedjeljak, 2. decembar 2019.

videoprilog Nađe Ridžić (Federacija danas)

U firmi za proizvodnju namještaja u Prokosu kod Fojnice radnici danas odmaraju. Mašine koje su im neophodne u proizvodnji za izvozno tržište od jučer ne rade.

– CNC mašinu smo kupili prije devet mjeseci. Koštala nas je preko 150.000 KM. Od jučer više ne radi, kao ni mašina AC za prorez, izgorio je i glavni ormar za struju – ističe privrednik Dženis Pugonja.

Šteta je pričinjena i na sušari, dok je ona zbog prestanka proizvodnje i kašnjenja u isporuci puno veća. Ništa bolja situacija nije ni kod privrednika Muhameda Burekovića, koji uz značajnu materijalnu štetu posebno ističe pretrpljeni strah.

– Aparati koji su bili uključeni su stradali. Ne znam ni kako je instalacija sve to podnijela. Nema kuće koja nije stradala – naglašava on.

– Kotao na pelet koji košta oko 3.500 KM je materijalna šteta, a nematerijalna je što sam ostao bez grijanja – kaže Miralem Bureković.

Štete bilježi svaka od više od pet stotina kuća, pa su na sastanku u Općini zatražili pomoć lokalne zajednice u pokretanju tužbe protiv Elektroprivrede BiH.

– Da pokrenemo tužbeni zahtjev za nadoknadu štete od strane Elektroprivrede BiH, a Elektroprivreda BiH nek traži odgovornu osobu zbog čega se ovo desilo – kaže Salkan Merdžanić, ministar šumarstva, vodoprivrede i poljoprivrede SBK-a (SDA).

– Naravno da ćemo ići u pravcu tužbe prema Elektrodistribuciji. Što je bio uzrok ovome ne mogu reći, poslao sam dopis prema Ministarstvu privrede, s obzirom na to da određene indicije imaju da su uzrok i mini centrale – navodi Sabahudin Klisura, načelnik Općine Fojnice (SDA).

Mustafa Memija, predstavnik firme predstavnik firme Intrade energija koja na području Prokosa ima mini hidrocentrale, kaže da je i jučerašnje redovno isključenje električne energije bilo jedno u nizu u posljednjih 15 godina.

– Obavijestili smo organe da dođu da odemo na teren, gdje ćemo vidjeti da ni jedna centrala nije oštećena, ništa nije izgorjelo – ističe Memija.

Iz Elektroprivrede BiH, od koje smo zatražili odgovor o uzrocima strujnog udara koji je pričinio značajnu materijalnu štetu, do zaključenja priloga nismo dobili odgovor.

www.federalna.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Predsjedatelj OV Busovača Josip Mravak za Dnevnik.ba o do sad realiziranim projetima, suradnji s načelnikom, izborima…

Predsjedavajući OV Busovača za Dnevnik.ba otkrio je koji su to projekti realizirani za njegova mandata, kako funkcionira suradnja s...

Radovi na vodovodu „Kula“ privode se kraju

Oko 25 domaćinstava u mjestu Kula udaljenom samo nekoliko stotina metara od centra Busovače desetljećima je bilo bez pitke vode iz gradskog vodovoda. Tim...

 Lijep gest tvrtke iz Busovače!

Tvrtka F&Ž - Runkel posluje 15 godina ,a bavi se međunarodnim transportom i skladištenjem roba, te uslugama nasipa i iskopa terena. Sjedište je u...

Medvjedica pronađena u Kreševu prebačena u Veterinarsku stanicu, u tijeku pregled

Medvjedica koju su u subotu ujutro pronašli lovci u kamenolomu u mjestu Kreševo prebačena je u Veterinarsku stanicu u Sarajevu.  S njom su čitavu noć...

VIDEO: Gradi se biciklistička staza kroz središnju Bosnu duga više od 100 km

Staza je duga više od 100 kilometara i donijeti će brojne pozitivne promjene u životu ljudi na ovome području, a vjerojatno će privući i...
- Marketing -

Pročitajte i ovo