spot_img

Što je ‘Plavi ponedjeljak’ i zašto je važno pričati o depresiji?

Siječanj je najdepresivniji mjesec, a današnji dan, treći ponedjeljak u siječnju ili Plavi ponedjeljak, najdepresivniji dan u godini.

Mnogi postanu emotivno, ali i fizički ispražnjeni

Prije 14 godina godina psiholog Cliff Arnall razvio je teoriju vezanu uz najdepresivniji dan u godini ‘Plavi ponedjeljak’ (Blue monday).

Mnogi postanu emotivno, ali i fizički ispražnjeni. Baš zato većina trgovina brojnim sniženjima pokušava napuniti kase, što im očito ide od ruke s obzirom na to da mnogi depresiju pokušavaju ublažiti kupnjom.

Ništa nam ne ide od ruke

Na loše raspoloženje definitivno utječe nekoliko bitnih stvari, upozoravaju psiholozi. Vrijeme je loše, kao i financijska situacija nakon praznika. Pokušavamo provoditi novogodišnje odluke, ali ni to nam ne ide od ruke. Uz sve to, ponedjeljak je te je radni tjedan tek počeo.

Ipak, ne zaboravite da je sutra već utorak, a do novog najdepresivnijeg dana imate cijelih 365 dana.

Građani mogu prepoznati depresiju kao stanje karakterizirano tugom, gubitkom zanimanja za život i zadovoljstvo, osjećajem krivnje i bezvrijednosti, poremećajima spavanja, apetita, koncentracije i osjećajem umora. Kako bi se postavila dijagnoza depresije odnosno depresivne epizode, spomenuti simptomi trebaju trajati najmanje 2 tjedna. Udruga Životna linija savjetuje građanima traženje pomoći, o čemu će biti više riječi na spomenutoj akciji.

Psihijatar Josip Borna Godan za missZDRAVU izjavio je: “Depresija najčešći od svih psihijatrijskih poremećaja. Vrlo je učestala i broj novooboljelih osoba stalno raste. Događa se u svakoj životnoj dobi, a najčešća je između adolescencije i 45. godine života, dok je prosječna dob javljanja 27 godina. Rizik za obolijevanje je veći kod žena nego kod muškaraca.” “Manifestira sniženim raspoloženjem, gubitkom volje, energije, interesa i inicijative, oskudnom emocionalnom reakcijom, osjećajem krivnje, smetnjama nagona. Mogu se javiti i suicidalne misli ili pokušaji. Moguća je i psihotična depresija kod koje su prisutne i halucinacije i/ili sumanutosti . Depresija može varirati po svom intenzitetu i trajanju. Depresivna epizoda je epizoda depresije koja se javlja samo jednom, a njezin intenzitet može varirati – od blage do teške, pa i s psihotičnim simptomima. Kad se depresivne epizode ponavljaju, to nazivamo povratnim depresivnim poremećajem”, zaključio je.

Upitali smo ga i za savjet kakve dnevne aktivnosti mogu pomoći kako bi što prije izašli iz depresije: “Krećite se, vježbajte, što više vremena boravite na dnevnom svjetlu, u prirodi, na svježem zraku i suncu. Odvojite vrijeme za uživanje u stvarima koje volite. Svaki dan odvojite barem pola sata za tetošenje samog sebe – bilo da se radi o toploj kupki, meditaciji, čitanju knjige ili sl. Vodite ljubav. Družite se s vama dragim ljudima”, savjetovao je Godan.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti