Stipo i Ljubica Bilić iz Busovače proslavili dijamantni pir

Stipo i Ljubica Bilić iz busovačkog sela Buselji proslavili su sedam desetljeća bračne zajednice. Slavili su oni i srebrni pir, zlatni, ali evo rekli bi glazbenici i dijamantni pir. Svoj život okrunili su sa sedmero djece, 11 unuka i 16 praunuka, piše Artinfo.

Na dan proslave, pred obiteljskom kućom Bilića od ranog jutra bilo je živo i veselo. Pripremalo se slavlje za dijamantni pir Stipe i Ljubice. Dolaze sinovi, kćerka, snahe, zetovi, unučad i praunučad. Svatko nosi neki dar za veliki jubilej. Poljubaca i zagrljaja nije manjkalo. Rijetko viđen obiteljski sklad i poštovanje prema starijim osobama. Sinovi Drago, Marko, Anto i kćerka Marinka dolaze sa svojim obiteljima te roditeljima čestitaju 70 godina braka. Ljubica pusti i poneku suzu pogotovo kada je grle unuke. Njih dvoje vjenčali su se daleke 1945. godine.

“Bili smo susjedi i prije nego smo se uzeli. Prolazila pored moje kuće svaki dan. Zagledali smo se ali prevarila me”, smije se Stipo dok priča kako je teklo upoznavanje dvoje mladih iz istoga sela.
“Stipo je bio maloljetan. Morali su pisati molbu vlastima da se možemo vjenčati. Kada je bio dan vjenčanja sišli smo iz našega sela dole na cestu gdje nas je čekao fijaker s konjskom zapregom. Odvezao nas do crkve, vjenčali se i pješice nazad. Bilo nas je ukupno desetero. Sirotinja bili. Ali evo hvala dragom Bogu ponosni smo danas na svoju djecu. Sretni smo kada vidimo ovoliko svojih nasljednika. Od sedmero djece četvero je živih, imamo 10 unuka i 16 praunuka koji danas slave s nama”, ispričala nam Ljubica.

Stipo je u Buseljima ali i šire poznat kao dobar majstor. Ljeti je zidao kuće, a zimi radio predmete od drveta. Vrata, prozore i druge potrepštine za domaćinstvo. Naslijedio je zanat od svoga oca koji je također bio vrstan majstor. Stipine vještine u obradi drveta naslijedili su i njegovi sinovi.

“Učio sam od svoga oca zanat. Kada sam završio osnovnu školu pomagao sam mu na građevinama. Nakon odsluženja vojske posvetio sam se stolarstvu i to sam kao što znate prenio i na svoju djecu”, kaže Stipo.

Proslava dijamantnog pira prilika je upitati i za recept za dug i sretan život, ali i brak.

“Molitva, rad i strpljenje. Te tri stvari mogu vam život učiniti sretnim. Bilo je i kod nas svađe, prepirki, kao i svugdje. Nismo sveci. Ali vrlo rijetko jer smo morali raditi u kući, na njivi, štali, jer su nam djeca bila mala. Sve to nas je tjeralo da mislimo na život a ne na svađu i budalaštine. Ako bi se ponekad i porječkali brzo bi to zaboravili jer samo zajedno smo mogli podizati toliku djecu i brinuti o njima. Molitva, rad i strpljenje, to je naša formula za sretan i skladan brak. Hvala bogu dragom da smo izrodili ovoliki broj djece. Danas uživamo u posjetama sinova, snaha, unuka i praunuka. To je naše najvrjednije blago”, dodaje Ljubica.

Drago Bilić je jedan od četvero žive djece Ljubice i Stipe. Zajedno sa svojom braćom Markom i Antom vodi uzornu firmu koja se bavi obradom drveta, prenosi Artinfo.

“Možemo biti ponosni na svoje roditelje. Oni su pobijedili sve životne nedaće i othranili nas baveći se poljoprivredom a otac i stolarskim obrtom. Naslijedili smo od njega ljubav prema drvetu i evo uspješno radimo i živimo od svoga rada”, kaže nam Drago Bilić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Šmizle - GKM Vitez

GKM Vitez i „Šmizle“ nastavljaju 7. Međunarodne Dani kazališta „Vitez 2015“

U kinu Theatre promovirana knjiga “Ivan Gudelj – Hajdučka priča”