spot_img
spot_imgspot_img
Petak, 23 veljače, 2024

“Štancaju” li fakultete? Vlada dala suglasnost za osnivanje sveučilišta u Vitezu

Vlada dala suglasnost za osnivanje sveučilišta u Vitezu

Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) usvojila je odluku kojom se daje suglasnost za osnivanje Sveučilišta “Epoha”, koje bi trebalo biti smješteno u okviru Poslovnog centra 96 u Vitezu.

Kako je rečeno, predviđeno je da novo sveučilište u svom sastavu ima fakultete informacijskih tehnologija, ekologije te turizma i hotelijerstva, kao i fakultete pravnih znanosti, primijenjene ekonomije i dizajna.

Usvajanju odluke prethodila je rasprava, tijekom koje je postavljeno pitanje koliko je SBŽ-u potrebno novo privatno sveučilište te je istaknuto da bi trebalo osnovati stručno povjerenstvo koje će napraviti analizu postojećeg stanja.

Premijer Tahir Lendo kazao je da treba razmisliti kakva se poruka šalje otvaranjem još jednog sveučilišta u SBŽ-u, naglašavajući da već postoje slučajevi da su se, u natječajima za pripravnike, tražile samo osobe koje su završile državne fakultete.

”Može ispasti da smo Vlada koja ‘štanca’ fakultete koje već imamo na našim postojećim sveučilištima. Postavlja se pitanje kakvu to poruku šaljemo”, kazao je Lendo.

Ministrica obrazovanja Katica Čerkez istaknula je da je županijsko stručno povjerenstvo već dalo pozitivno mišljenje na elaborat sveučilišta “Epoha” i da je njena obveza bila proslijediti odluku o davanju suglasnosti za osnivanje na sjednicu Vlade.

”Voljela bih i ja da se ne bavimo ovim, ali je, što se tiče ovog prvog koraka, odnosno formalno-pravnih uvjeta, sve u redu. Međutim, Vlada može zauzeti stav hoće li odobravati otvaranje novih fakulteta u SBŽ-u”, kazala je Čerkez.

Čerkez je, također, istaknula da su privatna sveučilišta u SBŽ-u akreditirana te da stoga moraju imati ravnopravan status i da ne smije biti diskriminacije prilikom zapošljavanja.
Bljesak.info

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM