spot_img
spot_img
Subota, 13 travnja, 2024

Šta se događa našem organizmu dok jedemo pizzu?

Iako nas sa svih strana upozoravaju da bi pizu trebalo izbjegavati, mnogi od nas rado bi u glas povikali da je piza najbolja hrana na svijetu!

Božanski komad tijesta s rastopljenim sirom, mirisnim origanom i slatkastom rajčicom posutim maslinama kao da su sami bogovi zamjesili. A ako vas baš zanima kako utječe na naše tijelo obavezno pročitajte ovaj tekst.

U prosjeku jedan komad pize sadrži 311 kalorija, 13.5 grama masti i 72 mgr natrija. Malo tko od nas zadovoljit će se samo jednim komadom pize, pa prije nego što ponovo odlučite naručiti još jedan, trebalo bi da znate kako ona utječe na vaš organizam.

Dijetolog i nutricionist Sonja Angelon proučavala je ovu temu i evo do kakvih zaključka je došla.

0 do 10 MINUTA NAKON ŠTO JE POJEDETE

Prvi zalogaj aktivira centre zadužene da prepoznaju zadovoljstvo u mozgu. Što se više bližite kori pize to manje uživate. Nažalost, što više jedete pizu, to će zadovoljstvo biti manje. (Isto važi i za bilo koju drugu hranu).

Ipak lučenje pljuvačke pokreće oslobađanje enzima za varenje u ustima koji odmah počinju proces varenja dok sažvakana hrana putuje iz usta, niz jednjak, u stomak. Polazeći od ugljiko hidrata u kori pize, ovi enzimi počinju razlagati hranu na proste šećere poznate kao glukoza, koju tijelo koristi kao gorivo za kretanje u mišićima, otkucaje srca i tako dalje.

10 DO 15 MINUTA NAKON ŠTO JE POJEDETE

Prije nego što je šećer pogodi vaš krvotok (kao što je sklon uraditi), masti od sira i feferona iz pize usporit će ovaj proces. Ako ste posebno osjetljivi na gluten ili sir može se dogoditi da vam se stomak nadima, kao vaše tijelo dok vaše tijelo nastavalja variti hranu i oslobađati se preostalih plinova.

15 DO 20 MINUTA NAKON ŠTO JE POJEDETE

Sada, kada većina ugljiko hidrata koje ste pojeli polako stiže u vaš krvotok, pankreas luči hormon inzulin koji pomaže vašim stanicama da pretvore šećer u gorivo. Visok nivo šećera u krvi može dovesti do upale, koja dovodi do problema koji se kreću od kardiovaskularnih bolesti do oštećenja živaca, slabe cirkulacije i raznih infekcija.

To je razlog zašto ishrana bogata šećerom može biti opasna i zašto dijabetes može biti smrtonosan kada se ne liječi. Na kraju, šećer će završiti u jetri i biti pretvorena u masti. U međuvremenu, vaši nivo leptina, hormona koji suzbija glad i spriječava vas od prejedanja, u stalnom je porastu.

30 MINUTA NAKON ŠTO JE POJEDETE

Osim ukoliko niste pretjerano pretili, što može učiniti da se osjećate usporeno pola sata nakon jela, trebali bi se osjećati sito. Sa hranom u stomaku, vaš organizam prestao je otpuštati hormon grelin s kojim bi se trebali osjećati zadovoljno.

U ovom trenutku želudačne kiseline rade na tome da svare hranu koju ste pojeli. Čim se mast svari, spremna je da preko krvotoka ode do jetre i odatle će biti ili preusmjerena na mišiće koji će je koristiti kao gorivo, ili, ako vaši mišići imaju dovoljno goriva da rade svoj posao, bit će pretvorena u masne stanice. Ovaj proces privremeno povećava nivo triglicerida u krvi. Ako ste pretili ili imate obiteljsku povijest bolesti krvotoka, vaši nivo triglicerida će ostati veći duže, pa bi bilo bolje da izbjegavate pizu jer samo jedan komad može povećati rizik od moždanog ili srčanog udara.

45 DO 60 MINUTA NAKON ŠTO JE POJEDETE

Masan obrok može otežati da se vaši krvne žilešire, ostavljajući manje prostora za krv da teče i što će povećati krvni tlak. Masna ishrana može izazvati i zgrušavanje krvi, a to predstavlja opasnost za svakoga tko ima neki od nasljednih faktora za srčane bolesti.

Dobra vijest je da vaši hormoni, zbog kojih ste ogladnjeli i naručili pizu, sada su mirni, posebno leptin, koji vašem mozgu govori da ste siti. U ovom trenutku ne bi se trebali osjećati usporeno.

3 DO 4 SATA NAKON ŠTO JE POJEDETE

Nekoliko sati nakon jela, nivo šećera se normalizira i hrana koju ste pojeli je već svarena, zbog čega vam se može učiniti da je još jedan komad dobra ideja, ali ipak ga preskočite. Nije se baš sve vratilo u normalu – nivo triglicerida je i dalje jako visok.

KASNIJE TIJEKOM DANA

Čak iako niste u potpunosti zdravi, jedan komad pize povremeno vas neće ubiti. Neće čak ni utjecati na vašu težinu. Dijetolog Sonja Angelon čak tvrdi da će se vaša težino povećati samo onoliko koliko je zapravo teška sama piza jer za dobivanje kilograma potrebno je da nastavite unositi nepotrebne kalorije.

Ipak, ako imate visok krvni tlak, dijabetes, inzulinsku rezistenciju, bolesti srca, prekomjernu tjelesnu težinu ili ste pušač, odnosno ispunjavate sve uvjete zbog kojih vaše zdravlje može biti ugroženo, onda bi najbolje bilo se klonite pize ili ako baš ne možete odoliti, naručite vegeterijansku, prenosi Blic.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti