Spriječiti trovanje hranom u ljetnim danima primjenom pravila ‘četiri O’

Ljeto i visoke temperature zahtijevaju dodatnu pažnju o hrani koju jedemo, jer je upravo u ovom periodu godine povećan rizik od trovanja hranom, navodi se u saopćenju i uputama stručnjaka Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Visoke temperature pogoduju bržem rastu i širenju bakterija, na i u hrani. Bakterije su najčešći uzrok trovanja hranom, u koju dospijevaju sa zagađenih, prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora ili prljave vode. Svaka bakterija ima optimalnu, minimalnu i maksimalnu temperaturu pri kojoj se razvija, a u tome joj pomažu toplina, vlaga i hrana bogata proteinima.

Zato su visoko rizične namirnice meso, jaja, riba, mlijeko i proizvodi od njih, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Bakterije i pored toga rastu pri svim temperaturama. Ipak, značajna većina mikroorganizama u hrani se brzo razmnožava na temperaturama između pet i 60 stepeni Celziusa, pa je zato važno hranu što prije zagrijati na temperaturu višu od 60 ili ohladiti na temperaturu nižu od pet stepeni.

Svakog ljeta mnogi se građani obraćaju ljekaru zbog problema uzrokovanih konzumiranjem pokvarenih, odnosno zdravstveno neispravnih namirnica. Tako je u prvih šest mjeseci ove godine Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica prijavljeno 70 slučajeva oboljenja ljudi koja se mogu povezati sa hranom, a ovaj broj slučajeva ne odudara od broja slučajeva prijavljenih prethodnih godina.

Zbog toga je potrebno povesti računa o preventivnim mjerama zaštite koje se u najkraćem mogu svesti na pravilo “četiri O” (Operi, Ohladi, Obradi, Odvoji). Primjenom pravila “četiri O” uveliko se može smanjiti rizik po zdravlje, te bi to pravilo trebali usvojiti i praktično primjenjivati.

Kako se navodi u uputama iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, pojednostavljeno, ovo pravilo podrazumjeva da treba oprati sve namirnice koje se konzumiraju u svježem stanju. Oprati treba i ruke te pribor koji se koristi za jelo ili pripremu namirnice. Ohladiti treba namirnice koje se neće odmah konzumirati ili gotovu hranu treba ohladiti i čuvati na temperaturu od 3-5 stepeni.

Obraditi treba termički namirnice pogotovo one poput mesa, mesa peradi i slične proizvoda (kuhanje, pečenje, prženje), jer na temperaturama višim od 60 stepeni većina bakterija se uništava. Namirnice različitog higijenskog statusa treba držati odvojene (npr. svježe meso treba pakovati i držati odvojeno od gotovog jela ili svježeg povrća).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Busovača: U ponedjeljak u pivnici nogometni kviz “Sudačka nadoknada”

Bez zakona i obećanja: Dvije ili tri slijepe osobe u BiH imaju psa vodiča