Slučaj trudnice: Dobivala plaću 400 maraka, a poslodavcu za doprinose isplaćivala 500 KM

0
195
Pred Višim sudom u Beogradu pokrenuta je parnica zbog diskriminacije na osnovu pola i obiteljskog statusa. Parnicu je u ime Snežane Pešović pokrenula povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Tužbom je pored utvrđivanja diskriminacije i traženja da se otklone posljedice diskriminacijskog postupanja traženo od suda da donese privremenu mjeru u cilju hitne zabrane diskriminacije i sprječavanja posljedica ovakvog postupanja prema zaposlenoj zbog trudnoće i porodiljnog odsustva, stoji u saopćenju Janković.

Ovaj slučaj je, smatra ona, strateški važan s obzirom na to da je diskriminacija žena zbog trudnoće i porodiljnog odsustva nedopustiva i da još predstavlja čestu diskriminaciju na tržištu rada.

Inače, Snežana Pešović radila je neprijavljena kod poslodavca sve dok nije ostala u drugom stanju. S poslodavcem se dogovorila da je prijavi, ali da ona plaća doprinose.

Na kraju je bilans bio takav da je Snežana dobivala plaću od 26.000 dinara (oko 430 KM), a poslodavcu je morala isplaćivati 30.000 dinara (oko 500 KM).

O slučaju Pašović mediji su već izvještavali, a povjerenica za zaštitu ravnopravnosti ističe kako su mediji važan partner u ovakvim slučajevima te da doprinose smanjenju diskriminacije i sprječavanju diskriminacijskog ponašanja pojedinih poslodavaca.

Država ima mehanizme za sprječavanje ovakvog ponašanja, zbog čega vjerujem da će ovaj primjer ohrabriti žene da se obrate našoj instituciji i zatraže zaštitu, zaključila je Janković.

 

drukciji.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.