Sindikalna potrošačka košarica u prosincu koštala 1.863,47 KM

KUPOVINA U TRSTU-TRGOVINA CONAD.SNIMIO LIVIO ÈERNJUL.03.03.2012.
Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za prosinac 2020. godine iznosi 1.863,47 KM i za 55,06 KM je jeftinija od potrošačke košarice za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za listopad 2020. iznosila je 961 KM (posljednji podatak objavljen od  Federalnog zavoda za statistiku) i istog je iznosa kao što je bila za prethodni mjesec. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 51,57 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije: prehrana – 44,5 posto, stanovanje i komunalne usluge – 16,7 posto, higijena i održavanje zdravlja – 9,4 posto, obrazovanje i kultura – 5,9 posto, odjeća i obuća – 10,7 posto, prijevoz – 7,4 posto i održavanje kućanstva – 5,4 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 85 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za 6 stavki, saopćeno je iz SSSBiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

FOTO: Nakon 54 godine služena prva sveta misa na mjestu gdje je Ivan Krstitelj krstio Isusa

Redovničke zimske radosti – Snješko u obliku benediktinke